października 07, 2020

Tosty francuskie na wytrawnie z jajkiem i grzybami!


Pyszne i proste danie, które możecie przygotować na śniadanie lub lunch, mocno sezonowe bo wykorzystamy leśne grzyby, ale zamiennie możecie użyć pieczarek lub boczniaków.

Przepis na tosty francuskie:

- 2- 3 kromki czerstwego chleba lub bułki lub bagietki
- 2 jaja
- 1/2 szkl. mleka
- sól, pieprz
- 2- 3 borowiki 
- świeże zioła typu nać pietruszki lub oregano
- łyżeczka parmezanu
- 3 łyżki masła
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek

Na patelni na 2 łyżkach masła podsmaż grzyby, pokrojone w plasterki, mają się mocno zrumienić.
Chleb namocz w mleku, potem w roztrzepanym jednym jajku.
Tosty smażymy na połączeniu masła i oliwy z oliwek, na złoty kolor z każdej strony, ułożone na talerzu oprósz świeżo startym parmezanem.
Jajko wybij na patelnie i usmaż, ale żółtko pozostaw płynne.
Jajo ułóż na tostach, dodaj usmażone grzyby i świeże zioła, całość oprósz solą i pieprzem.
Pyszne!



 

1 komentarz:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI