Pyszna, szybka i prosta zupa krem z pieczonych żółtych pomidorów i dyni Hokkaido. Dynia w mojej kuchni gości już półtora miesiąca i jem ją w każdej możliwej postaci, polecam Wam wiele świetnych przepisów na dynię znajdziecie w moim e-booku FLEXI JESIEŃ, który wciąż możecie zakupić w promocyjnej cenie.
Dzisiaj mam dla Was prostą i pyszną zupę krem, najważniejsze przy przygotowywaniu tej zupy jest upieczenie warzyw, dzięki temu smakuje ona wybornie.
Zupę przygotowałam z pieczonej dyni, pomarańczowych pomidorów typu jajo, czosnku i marchewki. Podałam ją z jajkiem z płynnym żółtkiem, ale możesz ją podać również z mięsem i innymi dodatkami, wszystkie propozycje znajdziesz poniżej.
PRZEPIS NA ZUPĘ KREM Z PIECZONYCH POMIDORÓW I DYNI HOKKAIDO
- 1/2 średniej dyni Hokkaido
- 2 spore marchewki
- 1/2 główki czosnku
- 10 żółtych/pomarańczowych pomidorów typu jajo
- 200 ml śmietanki lub mleka
- 3 śliwki
- sól, pieprz
- curry łyżeczka max 2
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
do podania:
- jajko, pestki dyni, oliwa z oliwek, jogurt
inne propozycje podania zupy:
- grzanki z chleba + jogurt/śmietana + pestki dyni
- mozzarella lub burrata, oliwa z oliwek, grzanki z chleba, kleks śmietany
- plastry szynki serano lub prosciutto di parma, kleks śmietany, oliwa z oliwek, świeże zioła
- usmażony na maśle filet z kurczaka pokrojony w kostkę
- grzanka chleba z serem cheddar + kleks śmietany
Wykonanie:
Warzywa ułóż na blaszce, możesz skropić olejem ale nie jest to konieczne.
Wstaw do nagrzanego pieca do temp. 220°C i piecz przez 35 minut.
Na maśle i oliwie z oliwek, podsmaż przez kilka minut upieczone pomidory, czosnek, przyprawy, dodaj dynię, marchewkę i pieczone śliwki, dodaj około 500 ml wody, śmietankę lub mleko i przyprawy, całość gotuj około 10 minut, zblenduj blenderem na gładką masę, gęstość zupy dostosuj do swoich preferencji, ja lubię gęste zupy krem.
Podaj wedle preferencji, pamiętaj aby zawsze coś chrupało przy zupie krem, wtedy jest idealna! Mogą to być pestki dyni podprażone na suchej patelni, grzanki lub chips z boczku!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.