lipca 19, 2020

TRUSKAWKI W FRUŻELINIE W SŁOJU



Zamknąć lato w słoiku! Truskawki uwielbiam, jem je codziennie od kiedy tylko się pojawiły, nigdy mi się nie znudzą nie ma takiej możliwości! Kiedyś kilka lat temu przygotowywałam przetwory w słoiku na zimę w postaci dżemów truskawkowych, ale dość szybko mi się to znudziło. Głównie dlatego, że nie podobał mi się nigdy kolor dżemu truskawkowego. Ciemniał i był mało apetyczny, choć pyszny dżem, to jego kolor mnie co tu dużo pisać wkurzał.

Działo się tak za sprawą używania gotowych mieszanek do robienia dżemów, typu żelifix itd. niestety większość z nich ma konserwant w składzie, który właśnie zmienia kolor owoców. A ja chce ten kolor zachować! Ja właśnie zimą chce mieć ten kolor truskawki!
Takie efekty udaje się tylko uzyskać poprzez prawidłowy proces obróbki cieplnej i stosowanie  naturalnej pektyny.

Spójrzcie tylko sami na ten kolor! Zrobiłam wielki słój truskawek zatopionych w takiej jakby frużelinie/galaretce uwielbiam właśnie domowe dżemy w takiej formie! Chciałam mieć zatopione całe owoce i udało się!






Jak przygotowałam truskawki w słoiku?


Użyłam 1 kg owoców, umyłam, te bardzo duże kroiłam na pół, średnie i małe całe wrzucałam na patelnie, w momencie kiedy puściły sok dodałam szczyptę soli, a by rozpocząć proces janginizacji, pisałam o nim na blogu ostatnio. Całość się zagotowała dodałam około 250-300 ml wody i 100 g cukru, całość gotowałam na najsilniejszym ogniu, dodałam 2 czubate łyżki pektyny owocowej i całość gotowałam, do momentu, aż przestała się pienić.
Gorący sos z owocami przelałam do słoja i szybko zamknęłam słój.
Następnego dnia rano (bo dżem robiłam w nocy), truskawki były już stężałe i są zatopione w gęstej galaretce/ frużelinie.
Przepyszne!

Robiłam też dżem jagodowy, niebawem Wam napiszę, jak. Mam w planach również przygotować sobie FIT dżem truskawkowy i jestem ciekawa jego efektów!

Jeśli lubicie bardzo słodkie dżemy czy konfitury to dodajcie więcej cukru, po prostu spróbujcie truskawki jak grotujecie czy są odpowiednio słodkie.

Polecam są przepyszne!


5 komentarzy:

  1. W zimowe wieczory takie truskawki smakują najlepiej ;)!

    OdpowiedzUsuń
  2. A bez cukru też wyjdą? Pektyna wystarczy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak tylko trzeba dać więcej myślę, że dobre 3 łyżki

      Usuń
  3. A jeśli nie mam pektyny? Wytrzymają miesiąc w słoiku tylko z cukrem?

    OdpowiedzUsuń

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI