Obłęd! To chyba najlepszy smak naleśników! Totalne mistrzostwo, cytrynowe naleśniki z makiem, oblane stopionym masłem cytrynowym i syropem klonowym, podane w towarzystwie świeżych jagód leśnych lub konfitury jagodowej.
Ten pomysł na naleśniki musi zagościć w Waszych domach, są przepyszne, proste i nie wymagają, od Was żadnych nadzwyczajnych umiejętności kulinarnych.
Sezonowe jagody leśne, to bogactwo nie tylko smaku, ale przede wszystkich bogate źródło antyoksydantów. granatowe i czarne owoce są najzdrowsze ze wszystkich. Dlatego przemycajcie o tej porze roku, jagody a za chwilę jeżyny, gdzie się tylko da!
Muszę też Wam powiedzieć, że jestem zauroczona tymi zdjęciami. Od zawsze marzyłam by móc właśnie takie fotografie robić, na marmurowym okrągłym stole. To kilkuletnie marzenie, kiedyś tak nierealne, stało się rzeczywistością i ten przepiękny stół gości w naszym mieszkanku. Uwielbiam go! Myślę, że warto mieć marzenia i dążyć do ich realizacji. Ale o stole mam zamiar napisać osobny post więc się nie rozpisuje.
PRZEPIS NA CYTRYNOWE NALEŚNIKI Z MAKIEM
składniki:
- 360 g mąki typ 480
- 230 g mleka
- 220 g wody gazowanej
- 35 g skrobi ziemniaczanej
- 20 g maku
- 2 jajka zerówki
- skórka z 1 wyszorowanej niewoskowanej cytryny
- 300 g wody kranówki
- 50 g oleju rzepakowego
- 2 x szczypta soli
Otrzymasz około 15 naleśników
Wykonanie:
W/w składniki oprócz maku, zmiksuj blenderem na gładką masę, dodaj mak, całość wymieszaj.
Ja do naleśników nie dodaje cukru, ponieważ jemy je z syropem klonowym, jeśli lubisz dość słodkie dodaj 3 łyżki cukru do ciasta.
Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni do naleśników.
CYTRYNOWE MASŁO
- 100 g masła stop na patelni, dodaj pokrojoną w plasterki cytrynę i 2 łyżki syropu klonowego, pozostaw na 10 minut, aby cytryna oddała aromat do masła.
- ponownie podgrzej, gorącym sosem polej gotowe naleśniki tuż przed podaniem, dodatkowo, skrop syropem klonowym i dodaj dużo świeżych jagód.
- dodałam jeszcze na wierzch płatki migdałowe
- przepyszne jedzenie!
SPRAWDŹ INNE POMYSŁY NA ŚNIADANIE
Z makiem wyglądają przepięknie! Muszę spróbować ;)
OdpowiedzUsuń