Chleb pszenny na drożdżach, najprostszy z możliwych. Choć na drożdżach już nie wypiekam chlebów od pięciu lat (piekę tylko już na zakwasie), to na Waszą prośbę przygotowałam dla Was najprostszy chleb pszenny. Jest puszysty, delikatny, ma ładną karmelizację skórki i nie wymaga żadnych nadzwyczajnych umiejętności od Was.
Co ważne z tego przepisu możecie upiec dwa chlebki takie, jak ten na zdjęciu, możecie upiec jeden duży lub ciasto podzielić na małe kulki i uformować bułeczki czy ala bagietki.
Przepis na
PSZENNY CHLEB NA DROŻDŻACH
ZACZYN/ STARTER
- 150 g mąki chlebowej pszennej typ 750
- 80 g wody
- 1/3 łyżeczki cukru
- 30 g drożdży
W/w składniki wymieszaj w misce i odstaw na 25 minut.
Po tym czasie zaczyn podwoi swoją objętość to oznacza, że drożdże są dobre i działają.
CIASTO:
- cały zaczyn
- 500 g mąki pszennej chlebowej typ 750 lub orkiszowej typ 700
- 320-330 g wody
- 2 łyżki miodu
- płaska łyżka soli
W/w składniki umieść w dzieży robota i wyrabiaj ciasto.
A. Jeśli wyrabiasz ręcznie ciasto: Wyrabiaj ciasto przez 10 -12 minut, odstaw na 15 minut, wyrabiaj ponownie przez 10 -12 minut. Ciasto musi być błyszczące, elastyczne. Jeśli rozciągniesz je w dłoniach musi się nie przerywać i być cieniutkie. Jeśli takie nie jest wyrabiaj ciasto dalej kolejne 10 - 12 minut.
B. Jeśli wyrabiasz ciasto robotem: Wyrabiaj 2-3 minuty, odstaw na 20 minut, wyrabiaj 7 - 10 minut, sprawdź ciasto. Musi odklejać się od dzieży naczynia przy wyrabianiu, być błyszczące i elastyczne. Naciągane w dłoniach nie może się rozrywać. Zazwyczaj wymaga jeszcze 10 minut przerwy i ponownego wyrabiania przez 5 - 7 minut.
Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 1 godzinę.
Ciasto wyjmuj na blat, podziel na dwie części (dwa bochenki male)
Z ciasta uformuj bochenek chleba. Przełóż na papier do pieczenia.
Czekamy 15- 20 minut aż podrośnie.
W tym czasie: Nastaw piekarnik do temp. 240 stopni, umieść w nim garnek żeliwny, lub patelnię żeliwną lub kamień do pieczenia pizzy.
Jeśli nie masz nic z w/w pieczemy na blaszce, wtedy na spód piekarnika wstaw naczynie emaliowane z wodą (np. kubeczek emaliowany) , będziemy piec z parą.
Wyjmij gorący garnek żeliwny, zdejmij pokrywkę przełóż chleb z papierem do garnka. Ostrożnie garnek jest gorący! Chleb możesz naciąć.
Przykryj pokrywką i wstaw do piekarnika.
Grzanie piekarnika: pierwsze 20 minut dół temp. 230, reszta czasu grzanie góra i dół temp. 230.
Pieczemy 20 minut z pokrywką jeśli robisz dwa małe chlebki. Jeśli robisz jeden wielki to piecz pod pokrywką przez 30 mint.
Zdejmij pokrywkę i dopiekaj chleb dalej przez 7 minut mały -aż ładnie się zrumieni, duży chleb co najmniej 15 minut.
* Jeśli nie masz naczynia żeliwnego, pieczemy z parą wodną. Podrośnięty bochenek układamy na kamieniu do pizzy lub na blaszce. Grzanie dół temp. 230°C.
Pieczemy chleb około 35 min na złoty kolor. Wtedy najlepiej piec dwa małe chleby.
Chleb studzimy na kratce i kroimy.
Chleb na drożdżach szybko się zsycha więc, najlepiej jeść tego samego dnia.
Smacznego!
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńCo mogłoby pójść nie tak, że ciasto pomimo długiego wyrabiana (w TM) wyszło na maksa kleiste i lejące...? Nie było mowy, żeby cokolwiek uformować z tej masy ☹️ Piekę chleby na zakwasie i wychodzą super, a ten jakoś nie wyszedł.
OdpowiedzUsuń