Curry, czy ja potrafię żyć bez tej przyprawy? Haha, chyba nie. Uwielbiam takie szybkie jednogarnkowe dania, curry zawsze robię w woku lub na dużej patelni. Uwielbiam połączenie słodkich batatów, czosnku, aromatycznych ziół, mleczka kokosowego i odświeżającego imbiru. To jest totalnie moja kuchnia i moje smaki. Curry z batatami i cukinią zrobisz w około 15 do 20 minut, jest przepyszne, proste do zrobienia i możesz wykorzystać do niego tzw. resztki lodówkowe.
Curry na mleczku kokosowym z makaronem ryżowym to tez idealna propozycja jako posiłek do pracy. Jest sycące a zarazem lekkie nie obciąża żołądka. Jest pełne aromatu i smaku. Polecam!
przepis na:
CURRY Z BATATAMI, CUKINIĄ I KUKURYDZĄ
- 2 porcje makarony ryżowego ( u mnie 1/2 opakowania ryżowego tagliatelle)
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 średnia cukinia
- 2 małe bataty
- puszka kukurydzy wraz z zalewą
- limonka
- 2 łyżki imbiru marynowanego ze sloiczka
- 2 łyżeczki curry
- 1/2 lub 1/3 puszki mleka kokosowego ( 82% kokosa)
- woda, zioła tj. kolendra, świeży szczypiorek
- ziarna sezamu do posypania
- sos sojowy około 2 łyżki ( u mnie świeżo ważony)
Na patelni na oleju podsmaż obranego i pokrojonego w grubą kostkę batata wraz z przyprawą curry, pozwól aby całość się zrumieniła, dodaj imbir wraz z łyżką zalewy. Dodaj mleczko kokosowe i podsmażaj całość przez 5 minut.
Cukinię pokrój na ukośne plastry.
Posiekaj czosnek.
Dodaj 200 ml wody.
Dodaj resztę składników i gotuj pod przykrywką przez 5 minut.
Dodaj suchy makaron ryżowy i dolej wody jeśli nie przykrywa sos całości składników w patelni.
Gotuj 10 minut na małym ogniu pod pokrywką.
Całość wyjmij na talerz, posyp kolendrą, sezamem i posiekanym szczypiorkiem. Podawaj z plasterkiem limonki, jeśli masz w domu awokado możesz dodać plaster pokrojony w kostkę na wierzch!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.