Wczoraj Wam pisałam o cyklu "15 minutówki", więc dzisiaj się na ten temat nie rozpisuje. Przepisy również chce Wam podawać w bardzo prostej i krótkiej formie, aby ich przeczytanie nie zabierało Wam dużo czasu.
Dzisiaj na szybki obiad polecam Wam pomysł na komosę ryżową z kremem kalafiorowym, orzechami włoskimi, zielonymi oliwkami nadziewanymi cytrynami i wypustkami z granata. Danie wyszło mi przepyszne! Uwielbiam takie jedzenie gdzie jest kilka struktur, aromatów i zapachów. A zielone oliwki nadziewane cytrynami to moje odkrycie chyba tego roku. Jeju jakie to jest dobre, kompletnie nie przypomina w smaku "normalnej" zielonej oliwki. Koniecznie kupcie, jak spotkacie. Obłęd!!!
Przepis na komosę ryżową z kremem kalafiorowym
Na dwie porcje
- dwie porcje czerwonej komosy ryżowej
- 1/2 główki kalafiora ( w zastępstwie mrożony)
- 1/2 szklanki
- kilka oliwek zielonych nadziewanych cytryną
- wypustki z granata wedle uznania
- szczypiorek
- kilka orzechów włoskich na porcję (opcjonalnie upraż na suchej patelni)
- łyżka pestek dyni na porcję
- łyżka masła
- sól, pieprz i gałka muszkatołowa
Komosę wsyp do garnka dodaj wodę i gotuj wedle instrukcji na opakowaniu.
W tym czasie podziel różyczki kalafiora na mniejsze części ( powinny być równe, im mniejsze tym lepiej), wrzuć do osobnego garnka zalej 1/2 szklanki mleka, resztę dodaj wrzącej wody, tak aby warzywo było pod jej powierzchnią. Gotuj 10 minut od wrzenia. Kalafior odcedź pozostawiając troszkę płynu, który ułatwi Ci blendowanie. Dodaj do masy łyżkę masła, sól i gałkę muszkatołową.
Komosę ryżową po ugotowaniu posól do smaku.
Porcję komosy wyłóż na talerz dodaj porcję kremu z kalafiora, posyp całość: orzechami, pokrojonymi w plastry oliwkami, pestkami dyni i posiekanym szczypiorkiem.
Aby wzmocnić smak orzechowy możesz orzechy i pestki dyni uprażyć na suchej patelni.
Alternatywy:
*opcjonalnie danie możesz skropić olejem z orzechów włoskich
*zamiast szczypiorku sprawdzi się również kolendra lub bazylia
*orzechy włoskie możesz zastąpić orzechami nerkowca
*czerwoną komosę ryżową możesz zastąpić białą komosą
*zielone oliwki nadziewane cytryną możesz zastąpić kaparami
Pyszności! :)
OdpowiedzUsuńZapraszam na mojego bloga! :)