Racuchy drożdżowe z jabłkami, to placuszki, które muszą gościć u nas w kuchni w okresie jesienno-zimowym, są puszyste wypełnione całe startymi na tarce jabłkami. Obtaczamy je albo w cukrze trzcinowym, wtedy mają lekko karmelowy posmak, albo posypujemy cukrem pudrem. Idealnie sprawdzą się jako śniadanie, deser czy podwieczorek dla łasuchów.
Przepis na racuchy drożdżowe smażone w głębokim oleju (bardzo duża porcja)
- 500 g mąki
- 2 duże (L) jajka lub 3 małe (M)
- 1/2 paczki drożdży świeżych (50 g)
- 6 jabłek startych na tarce
- 2 łyżki cukru
- duży kubek ciepłego ale nie gorącego mleka (330-400 ml)
- 1/5 łyżeczki cynamonu
- cukier puder do posypania lub trzcinowy do obtoczcenia
Mąkę wysp do miski, zrób w mące dołeczek, pokrusz do niego drożdże i dodaj cukier, dodaj około 1/4 ilości mleka, wymieszaj na papkę i odstaw na 20-30 minut w ciepłe miejsce np. koło grzejnika. Tak powstaje rozczyn.
Po tym czasie dodaj jajka, starte na tarce jabłka i dodawaj mleko porcjami. Jego ilość jest uzależniona w dużej mierze od soczystości jabłek, jeśli dodaliśmy mokre jabłka (bardzo soczyste z sokiem) to oczywiście mleka dodamy mniej. Ciasto mieszamy łyżką, powinno być gęste.
Odstawiamy na 30 -40 minut aż podwoi swoją objętość.
Na dużej patelni w głębokim oleju smażymy racuchy na złoty kolor z obydwóch stron. Odkładamy na papierowy ręcznik, obtaczamy w cukrze pudrze i gotowe!
Smacznego!
Więcej inspiracji szukaj na moim Instagramie
Świetny pomysł! :)
OdpowiedzUsuń