listopada 08, 2018

Karmelizowana brukselka ze śliwką i białym winem. 15- minutówki!






Posiłki w kwadrans. Tyle zazwyczaj czasu potrzebuję na przygotowanie obiadu czy obiadokolacji. Moje codzienne menu jest raczej proste, zazwyczaj dość aromatyczne, lekkie, staram się aby było zdrowe - ale bez przesady! 
Stawiam w kuchni na prostotę i smak. Jak dobrze wiecie nie jestem wielbicielką mięsa, jem je na prawdę sporadycznie. Ale jeśli już- to konkretnie, uwielbiam np. steki z wołowiny! Heheh jem je raz na sto lat, ale w gruncie rzeczy z czerwonego mięsa to by było chyba tyle ;-). Kurczaków sklepowych, które rosną 3 tygodnie na antybiotykach i innym syfie, unikam, jak ognia. Jeśli sięgam po drób to wybieram kurczaka zagrodowego lub indyka. 
Indyk to delikatny ptak i nawet brojlery jeśli chciałoby się, je paść chemią to padną, dlatego jeśli już kupuję białe mięso to wolę sto razy bardziej kupić indyka. 
Jestem maniakiem ryb, i tak wiem, że teraz trudno o dobrą rybę, a w mięsie ryb można znaleźć mikorplastik, ale wiem też, że jak się chce to dobrą rybę można kupić. Zresztą nie dajmy się zwariować, pamiętajmy aby we wszystkim znaleźć jakiś złoty środek. Bo idąc takim tokiem rozumowania to w pierwszej kolejności unikałabym warzyw i owoców, które rosną tylko dzięki pestycydom, a jabłka są nawet 30 -krotnie opryskiwane... 
Także, tak aby zdrowo jeść trzeba się niestety postarać, trzeba chcieć i trzeba szukać miejsc gdzie tą zdrową żywność można nabyć, niestety wcale nie jest to takie proste. 
Ale oczywiście rozpisuję się o żywności, a chciałam Wam dzisiaj zainaugurować (heheehhe) nowy cykl na blogu, przepisów "15 minutówki". 

Co w nim znajdziecie? A bardzo szybkie, proste i smaczne dania. Nieskomplikowane, takie z którymi poradzi sobie ktoś kto przypala wodę na herbatę. Potrawy i dania, zaskoczą Was, na pewno nowymi połączeniami smaków. Mam nadzieję, że uda mi się Was zainspirować do wspólnego gotowania, że dzięki tym przepisom będziecie mogli bez problemu przygotować codziennie ciepły posiłek . Przepisy będę starała się Wam podać w takiej formie, aby np. można było je łatwo modyfikować, będę podawała Wam też alternatywny dania, jak i różne jego warianty. Mam nadzieję, że dzięki temu każdy znajdzie tutaj coś dla siebie.  




Na pierwszy ogień, podaje Wam mój pomysł na brukselkę karmelizowaną. Tym przepisem chciałbym trochę odczarować to warzywo, które tak niewiele osób lubi. No cóż większości kojarzy się ono z zupą jarzynową i tyle. Ale z brukselki można wyczarować  wiele więcej. Można zaskoczyć się jej smakiem!



PRZEPIS NA KARMELIZOWANĄ BRUKSELKĘ ZE ŚLIWKĄ I BIAŁYM WINEM.


Potrzebujesz: patelni, łyżki drewnianej, deski, noża i pokrywki

składniki:

- 500g brukselka świeża lub mrożona
- sól morska
- olej rzepakowy tłoczony na zimno, masło
- mała garść suszonych śliwek
- chlust białego wina (w zastępstwie cydr, sok jabłkowy tłoczony)
- miód ( w zastępstwie syrop daktylowy lub syrop klonowy)


Brukselkę umyj, usuń zwiędnięte liście, wrzuć na patelnię, zalej wrzątkiem z czajnika. Przykryj pokrywką ale lekko uchyloną (związki lotne ujdą z parą) gotuj 10 -12 minut. Odcedź wodę, patelnię postaw na dużym ogniu, aby nadmiar wody z brukselki odparował. Dodaj masło i olej. Podsmażaj 1-2 minuty, dodaj sól, pokrojone na drobne kawałeczki śliwki i podlej winem. Redukujemy wino (pozwól mu odparować - cały jego aromat wchłoną śliwki i brukselki), dodaj łyżeczkę miodu i pozwól aby brukselką się lekko skarmelizowała - powinna gdzieniegdzie zrobić się złota i pięknie błyszcząca. Całość dopraw solą i gotowe!

Danie możesz zjeść jako obiad w takiej formie, ale oczywiście możesz je podać z dowolną kaszą, ryżem czy też dobrej jakości makaronem. 
Drugi wariant to podanie tak przygotowanej brukselki z jakiem w koszulce lub sadzonym.
A trzeci wariant (dla mięsożerców) podaj brukselkę z usmażonym na maśle filetem z indyka (oprósz go tylko pieprzem cytrynowym i solą).


Mam nadzieję, że wypróbujesz przepis i podzielisz się swoją opinią!

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI