Ciasto z całymi gruszkami, które zawsze się udaje, chyba tak powinnam zatytułować ten post. Jest bardzo proste w wykonaniu, samo ciasto jest puszyste i sprężyste, bardzo aromatyczne dzięki użytym przyprawom, wilgotne i mokre gruszki w połączeniu z ciastem dają niesamowitą przyjemność w konsumpcji. Jesienny aromat zapewniają też orzechy laskowe, które jeszcze bardziej podbijają smak ciacha.
Jeśli szukacie sprawdzonego i prostego przepisu to proszę bardzo ;-)
PRZEPIS NA CIASTO Z CAŁYMI GRUSZKAMI
- 5 jaj od szczęśliwych kur wiejskich
- 160 g cukru (jeśli lubisz słodkie ciasta dodaj 190g cukru)
- 200 ml oleju rzepakowego
- 250 ml mleka
- 350 g mąki pszennej typ 450 lub 500
- 1/2 łyżeczki cynamonu mielonego
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 1/4 łyżeczki imbiru (nie więcej!)
- 1/2 szklanki posiekanych bardzo drobno orzechów laskowych
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 7 średnich gruszek - konferencja
- łyżka bułki tartej i łyżka oleju do wysmarowania formy
WYKONANIE KROK PO KROKU
Przygotuj formę np. dużą tortownicę, jeśli nie masz możesz użyć o podobnym rozmiarze blaszki kwadratowej, prostokątnej czy nawet dużych kokilek.
Gruszki obierz ze skórki i ułóż na blaszce ogonkami do góry. Ja nie usuwam gniazd nasiennych, po prostu jedząc ciasto zostawiam je na talerzyku -proste!
Formę wysmaruj olejem i posyp bułką tartą. Odstaw.
Przygotuj dwie miski, do jednej wybij żółtka, do drugiej białka.
Białka ubij na sztywną pianę robotem.
Do miski z żółtkami, dodaj olej rzepakowy, mleko, przyprawy: cynamon, kardamon, imbir. Całość zmiksuj blenderem lub robotem.
Przygotuj miskę, do której wsyp mąkę, cukier drobny, sodę oczyszczoną i szczyptę soli, wymieszaj całość. Dodaj teraz posiekane orzechy i masę z żółtkami, wymieszaj dokładnie łyżką - masa jest dość gęsta, dodaj teraz ubitą pianę z białek i wymieszaj masę. Zrób to delikatnie, aby piana z białek napowietrzyła ciasto.
Masę wylej do foremki, lej ciasto powoli między poszczególne gruszki.
Ciasto z gruszkami powinno zajmować 3/4 wysokości blaszki, urośnie podczas pieczenia i wypełni ją po brzegi.
Ciasto piekłam w temp. 165 stopni 1 godzinę.
Pieczemy do suchego patyczka na złoty kolor (pamiętaj każdy piekarnik piecze troszkę inaczej!)
Ciasto studzimy i kroimy!
Opcjonalnie możesz polać je rozpuszczoną czekoladą ;-)
wskazówki i podpowiedzi dla początkujących łasuchów:
- jeśli nie masz swoich orzechów laskowych tylko kupiłeś sprawdź przed dodaniem do ciasta czy nie są gorzkie!
- piana z białek zawsze lepiej i szybciej Ci się ubije jeśli użyjesz jaj prosto z lodówki
- gruszki wybierz te, które są już dojrzałe, ale niezbyt mokre!
- gdybyś w domu nie miał foremki na ciasto, możesz użyć dużych kokilek, wtedy każdą gruszkę umieść w kokilce i zalej ciastem do 3/4 wysokości
- gdyby zostało Ci ciasta, bo źle dopasowałeś formę to możesz wlać je w papilotki i upiec z niego muffinki!
- pamiętaj aby nie kroić gorącego ciasta, pozwól mu się wystudzić
- ciasto pieczemy zawsze do suchego patyczka, pamiętaj każdy piekarnik piecze troszkę inaczej, a w szczególności już te gazowe
Życzymy smacznego!
Po więcej przepisów na pyszne ciasta zajrzyj do zakładki CIASTA na blogu!
Wyśmienicie! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na mojego bloga! :-)
:)
OdpowiedzUsuń