września 27, 2018

Pasta z czerwonej soczewicy do chleba! Przepyszna




Prosta i szybka pasta kanapkowa do chleba czy warzyw. Dzisiaj mam dla Was przepyszną pastę z soczewicy czerwonej. Nie każdemu znana i chyba owiana taką złą sławą, dlaczego sama nie wiem. Soczewica to jedno z tych cudownych ziaren, z których możemy wyczarować w kuchni niemalże wszytko. Jest bardzo zdrowa i bogata w witaminy z gruby B, dostarcza dużo białka no i przede wszystkim ma niski indeks glikemiczny. Jest jeszcze jedna cecha, za którą ją bardzo lubię to szybkość w przygotowaniu. Groch czy ciecierzycę należy namoczyć przed gotowaniem, soczewicę po prostu wsypujemy z torebki do garnka i gotowe po kilkunastu minutach jest gotowa. Czyli to co lubię prosto i pysznie! 






Przepis na pastę z soczewicy

- 2 szklanki ugotowanej czerwonej soczewicy (gotujemy według instrukcji na opakowaniu)
- sól
- przyprawa zatar ordone (to sezam i tymianek perski) około 1 łyżki
- 5 łyżek oleju rzepakowego tłoczonego na zimno lub zamiennie oleju ze słoiczka po suszonych pomidorach zamiennie możesz też użyć oliwy z oliwek.
- 5-6 pomidorów suszonych w oleju

- opcjonalnie: chilli do ostrości lub ząbek pieczonego czosnku

Soczewicę, olej i przyprawy umieść w misce, zmiksuj blenderem na gładką masę. Pastę umieść  miseczce, zrób kilka wgłębień łyżką i umieść w nich posiekane pomidory w oleju, całość posyp jeszcze odrobiną zataru i gotowe.
Takie proste, a takie pyszne!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI