Prosta i szybka pasta kanapkowa do chleba czy warzyw. Dzisiaj mam dla Was przepyszną pastę z soczewicy czerwonej. Nie każdemu znana i chyba owiana taką złą sławą, dlaczego sama nie wiem. Soczewica to jedno z tych cudownych ziaren, z których możemy wyczarować w kuchni niemalże wszytko. Jest bardzo zdrowa i bogata w witaminy z gruby B, dostarcza dużo białka no i przede wszystkim ma niski indeks glikemiczny. Jest jeszcze jedna cecha, za którą ją bardzo lubię to szybkość w przygotowaniu. Groch czy ciecierzycę należy namoczyć przed gotowaniem, soczewicę po prostu wsypujemy z torebki do garnka i gotowe po kilkunastu minutach jest gotowa. Czyli to co lubię prosto i pysznie!
Przepis na pastę z soczewicy
- 2 szklanki ugotowanej czerwonej soczewicy (gotujemy według instrukcji na opakowaniu)
- sól
- przyprawa zatar ordone (to sezam i tymianek perski) około 1 łyżki
- 5 łyżek oleju rzepakowego tłoczonego na zimno lub zamiennie oleju ze słoiczka po suszonych pomidorach zamiennie możesz też użyć oliwy z oliwek.
- 5-6 pomidorów suszonych w oleju
- opcjonalnie: chilli do ostrości lub ząbek pieczonego czosnku
Soczewicę, olej i przyprawy umieść w misce, zmiksuj blenderem na gładką masę. Pastę umieść miseczce, zrób kilka wgłębień łyżką i umieść w nich posiekane pomidory w oleju, całość posyp jeszcze odrobiną zataru i gotowe.
Takie proste, a takie pyszne!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.