października 05, 2018

Podstawowy przepis na zupę krem z pieczonej dyni i czosnku

Dzisiaj mam dla Was przepis na zupę krem z pieczonej dyni i czosnku. To najbardziej podstawowy przepis, jeśli nigdy nie robiliście zupy z dyni to koniecznie zacznijcie od tego przepisu, jestem pewna, że tą zupę pokochacie, jest bardzo prosta, pyszna, mocno rozgrzewająca, sycąca i aromatyczna. Nie wymaga też wielu składników.

Ale od początku, najważniejsze to wybór dyni, to ona ma nadać smak i przede wszystkim teksturę twojej zupie. Nie używaj zwykłej dyni makaronowej te są totalnie bez smaku i aromatu, sama dynia, tak jak cukinia czy tofu nie mają smaku, są dość mdłe, ale dzięki temu łączą się idealnie z każdym składnikiem, można je przygotować i połączyć z wieloma składnikami takimi, jakie lubimy najbardziej i tym samym stworzyć przepyszne dania. Dlatego z dyni możemy zrobić ciasto, sernik, ciasteczka, placuszki, zupy, dania główne czy syrop do kawy!


No to jedziemy, najważniejsza tak jak już wspominałam jest odmiana dyni, wybierz na początek dynię piżmową, Hokkaido lub Muskat. Dynię umyj ze skórką, pokrój na ósemki lub jeszcze mniejsze części jeśli jest zbyt duża (piżmową w poprzek na talarki). Wydrąż środek -miąższ, pestki możesz wysuszyć na parapecie i zjeść - tylko obierz z łupin. Przygotuj blachę, wyłóż papierem do pieczenia, ułóż na niej dynię, ja to robię hurtowo, cztery blaszki na raz do piekarnika. Dynię polej olejem, ważne jakiego użyjesz wybierz albo dobrej jakości oliwę z oliwę - sprawdź czy nie jest gorzka w smaku, albo olej kokosowy, lub olej rzepakowy tłoczony na zimno. Te trzy rodzaje tłuszczu sprawdzą się najlepiej. Dynię posyp przyprawą curry, i odrobiną miodu lub syropu klonowego. Wstaw do piekarnika na 30-40 minut ( w zależności od wielkości ) pieczemy w temp. 220 -230 stopni C. Na blaszkę wrzuć również  1/2 główki czosnku w łupinie.

Po upieczeniu łyżką ściągamy miąższ i pozostawiamy skórę- tą wyrzucamy.
Miąższ z dyni i wyjęty z łupin czosnek (dodaj 2-3 ząbki i sprawdź smak kremu, ewentualnie dodaj więcej) zmiksuj blenderem na gładki krem.
W garnku o grubym dnie, umieść łyżkę lub dwie oleju kokosowego lub masła, dodaj 1 -3  łyżeczki przyprawy curry (lub więcej w zależności od ilości przygotowywanej zupy i tego jak bardzo lubisz ostre) przesmaż przez 30 sekund, dodaj zmiksowany krem z dyni i czosnku. Dodaj wodę i mleczko kokosowe, ja na 500 ml zmiksowanego kremu dodaję około 1,5 do 2 szklanek płynu (w tym mleczko kokosowe zazwyczaj 1 szklanka wody i 1 szklanka mleczka kokosowego). Zupa powinna być gęsta, ale bardzo kremowa. Całość gotujemy, doprawiamy solą jeśli jest taka potrzeba. 



Podaje przepis z konkretnymi ilościami, ale pamiętaj, że zupa z dyni najlepiej smakuje robiona właśnie tak na wyczucie, jak opisałam Ci wyżej bo każdy z nas ma innym próg ostrości.


- 2 szklanki zmiksowanej upieczonej dyni piżmowej/hokkaido/muskat
- 2- 4 ząbki upieczonego czosnku
- 2,5 szklanki wody
- 1,5 szklanki mleczka koksowego własnej roboty lub 1 puszka mleczka kokosowego, wtedy dodaj więcej wody)
- 2-3 łyżki masła lub oleju kokosowego
- 1- 3 łyżeczki przyprawy curry ( wedle uznania)

Całość zagotuj i zmiksuj jeśli jest taka potrzeba blenderem. 
Zupę podaj albo z grzankami zrobionymi na maśle z chleba lub z bułki, lub z przesmażonym w kostkę kurczakiem z przyprawą do kurczaka lub curry.
Możesz też na suchej patelni podprażyć pestki z dyni i posypać na zupę.

Smacznego!


A domowe mleczko kokosowe zrobisz tak:
wiórki kokosowe umieść w wysokim naczyniu zalej gorącą wodą odstaw chociaż na kwadrans. 
2 szklanki wiórków, 3,5 szklanki wody, zmiksuj blenderem, przecedź przez gazę i gotowe ;-)







1 komentarz:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI