sierpnia 29, 2018

Tosty na śniadanie z figą, serem pleśniowym i prosciutto di Parma!


Dzień dobry! Ach kto by nie chciał zjeść takiego śniadania! Obłędnie dobre chrupiące tosty z wszystkim tym co u schyłku lata smakuje najlepiej. Figi, które uwielbiam, chrupiące ciepłe grzanki z chleba zrobione z dużą ilością oliwy z oliwek, orzechowa rukola, ser pleśniowy, jedyna w swoim rodzaju szynka prosciutto i pistacje! To nie mogło się nie udać! Obłęd!





przepis:

- 2 kromki pieczywa lub kromki ukośne z bagietki
- oliwa z oliwek i masło

Na patelni rozpuść masło i oliwię, zrumień grzanki z chleba, powinny być złote.

na wierzch:

- serek pleśniowy, 
- figa
- prosciutto di Parma (ewentualnie inna szynka)
- garść rukoli
- pistacje wedle uznania

Na suchej patelni po zrobieniu grzanek, pokrojone na plastry figi podsmaż chwilę, lekko się skarmelizują dzięki czemu będą jeszcze bardziej smaczne.
Na ciepłe grzanki układamy rukolę i pozostałe składniki, posypujemy posiekanymi pistacjami i polewamy oliwą. Gotowe!

Wersja alternatywna: ser pleśniowy podsmaż chwilkę na patelni aby się lekko roztopił i taki gorący przełóż na tosty! Też petarda!

Życzę Wam Smacznego!





1 komentarz:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI