Muffinki z rabarbarem w formie zawijasków
Rabarbar i truskawki to połączenie, które każdy z Nas bardzo lubi. Owoce te znajdują się na tą chwilę niemalże na każdym ryneczku. Muffinki z rabarbaru w formie zawijanych plastrów to bardzo fajna i szybka alternatywa dla standardowych babeczek. Można je zrobić prawie z niczego bo do ich przygotowania potrzebujesz zaledwie kilku składników.
Jakiś czas temu na moim facebooku - smykwkuchni, pokazywałam Wam filmik z patentami na rabarbar, znajdziesz go TUTAJ. W filmiku pokazałam jak bardzo łatwo możecie z rabarbaru ułożyć nietuzinkowe wzory na cieście, wszystkie triki, które znam tam właśnie znajdziecie! Między innymi te jak pokroić rabarbar na cieniutkie plasterki, które można zwijać.
SKŁADNIKI:
- 3-4 laski rabarbaru (wybierz ten czerwony)
- 100 g masła z lodówki
- 240 g mąki krupczatki
- 4 łyżki brązowego cukru
- 6 łyżeczek wiórków kokosowych
Mąkę, masło i cukier pomieszaj ze sobą tak jak na kruszonkę.
Wypełnij kruszonką spód w blaszce na muffiny.
Rabarbar potnij na cieniutkie paseczki, zroluj go jak najciaśniej i ułóż na kruszonce.
Posyp cukrem brązowym i wiórkami kokosa.
Całość pieczemy przez 35 minut (-/+ 5 minut w zależności od piekarnika) w temp. 165 -175 stopni, aż kokos się ładnie zrumieni.
Przepyszne!
Spróbuj też tarty z rabarbarem
Jak pięknie wyglądają :)
OdpowiedzUsuń