Sezon
grillowy w pełni! Słoneczna pogoda sprzyja spożywaniu posiłków na zewnątrz, na
łonie natury. Grillowane jedzenie to zawsze dobry patent na obiad czy kolacje w
gronie rodziny czy przyjaciół. Na grillu każdy z Nas lubi przygotowywać
posiłki, które robią się same! No dobra prawie same ;-) takie, które zrobi w
kilka chwil, będą smakowały każdemu w tym dzieciakom, ale będą też po prostu
czymś nowym i atrakcyjnym. Każdy z Nas myśląc o grillu, od razu pomyśli – jak grill
to musi być kiełbaska. I dokładnie tak jest, dobra jakościowo kiełbaska z
grilla musi zawsze się pojawić na ruszcie.
Dzisiaj mam dla Was aż trzy przepisy na pyszne propozycje grillowe i to takie, które zrobicie bez zbędnego wysiłku. Takie, które zaskoczą Waszych gości, a dzieciaki bardzo je polubią.
Dzisiaj mam dla Was aż trzy przepisy na pyszne propozycje grillowe i to takie, które zrobicie bez zbędnego wysiłku. Takie, które zaskoczą Waszych gości, a dzieciaki bardzo je polubią.
Podczas spotkań grillowanych zawsze staram się o trzy rzeczy:
- pierwsza
to przede wszystkim wygląd stołu, staram się aby wyglądał ładnie i milo, ale
nie zastawiam go najlepszą porcelaną i nie robię z niego wystawnej kolacji.
Postaw na jednorazowe naczynia, teraz bez problemu znajdziesz je w pięknych
wzorach, po skończonej imprezie nikt nie musi zmywać! Zamiast obrusu wybierz obrus
z tworzywa sztucznego w fajny piknikowy wzór, gdy coś się rozleje czy ubrudzi
jednych ruchem ręcznika papierowego doprowadzisz stół do porządku
- druga
sprawa to zawsze staraj się wybierać produkty wysokiej jakości, postaw na
prawdziwy i tradycyjny smak. Ja wybrałam produkty marki Balcerzak, są przede
wszystkim smaczne i bardzo dobre gatunkowo. Wybrałam polską surową kiełbasę
dojrzewającą, która sprawdzi się w wielu daniach, i zadowoli podniebienia
najlepszych smakoszy. Idealna nie tylko jako przekąska, postawiłam połączyć ją
w obłędnie dobrej sałatce z pieczonymi młodymi ziemiankami i nowalijkami; frankfurterki surowe wieprzowe dla
dzieciaków, które podałam z pieczonym jabłkiem w całości (dzieci to uwielbiają ,
ja zresztą też ;-) i puree z młodych ziemniaków, z dodatkiem masła i właśnie odrobiny
pieczonego jabłka, które zmienia w cudowny smak puree; a dla tradycjonalistów
polską kiełbasę surową, którą podałam z grillowaną gruszką konferencją z
dodatkiem pokruszonej fety i odrobina młodego koperku.
- trzecia
rzecz to sięgnij po produkty sezonowe, w maju u mnie na grillu nie mogło
zabraknąć szparagów, młodych ziemniaków, koperku czy rzodkiewki.
PRZEPIS NA GRILLOWANĄ KIEŁBASĘ Z GRUSZKĄ I FETĄ
- 2
opakowania polskiej surowej kiełbasy Balcerzak
- 4 gruszki
konferencje
- 1/3 kostki
fety
- zioła np.
koperek, sprawdzi się też gałązka rozmarynu
Gruszki
umyj, przekrój na pół i grilluj na złoty kolor. Kiełbasę ponacinaj i grilluj aż
się zrumieni. Pamiętaj aby nigdy nie grillować bezpośrednio na ruszcie,
wykorzystaj do tego celu, albo specjalne naczynia albo jednorazowe tacki.
Kiełbaski podaj z połówką gruszek, fetą i ziołami. Gruszki możesz dodatkowo
polać oliwą z oliwek lub octem balsamicznym.
PRZEPIS NA
WIOSENNĄ SAŁATKĘ Z MŁODYMI ZIEMNIAKAMI, SZPARAGAMI I POLSKĄ SUROWĄ KIEŁBASĄ
DOJRZEWAJĄCĄ
- 1 laska
polskiej surowej kiełbasy dojrzewającej Balcerzak
- 15
malutkich młodych ziemniaków
- oliwa z
oliwek
- pęczek
szparagów
- 6
ugotowanych jajek przepiórczych
- pęczek
rzodkiewek
- dymka
- 1/3 kostki
sera feta
- ogórek
zielony
- koperek
- 1 mała
cebula
- sól,
pieprz, ocet balsamiczny do smaku
Cebulę,
ogórka, rzodkiewkę kroimy w talarki.
Szparagi obierz i albo podsmaż na patelni przed grillem, bądź grilluj na
ruszcie przez 4 do 10 minut. Młode ziemniaki owiń grubą folią aluminiową i
połóż na ruszcie. Grilluj około 45 minut aż będą miękkie. Kiełbasę kroimy w
talarki. Szparagi kroimy na mniejsze części, gotowe ziemniaki na połówki,
całość mieszamy ze sobą i polewamy obficie oliwą. Sałakę można jeść jako jedno
danie, a może też służyć jako dodatek do grillowanej kiełbaski.
PRZEPIS NA FRANKTURTERKI Z GRILLA Z PUREE Z PIECZONEGO JABŁKA I ZIEMNIAKÓW
- 4 pieczone
duże ziemniaki
- kilka
grillowanych na ruszcie jabłek
- 3 łyżki
masła
- kilka
ząbków czosnku grillowanych na płycie
- sól
-
frankfurterki surowe Balcerzak
Kiełbaski
grillujemy na złoty kolor. Jabłka i ziemniaki do miękkości.
Z
upieczonego jabłka ściągnij skórkę, odejdzie bez problemu, miąższ połącz z
puree z ziemniaków, dodaj miąższ z pieczonego czosnku, dopraw solą i aby puree
było kremowe dodaj łyżkę masła. Całość możesz rozgnieść widelcem i połączyć w
jednolitą masę. Jest przepyszne! Na talerzyk nakładaj po łyżce puree, całym
jednym pieczonym jabłku i po dwie frankfurterki.
Przy okazji grillowania i wspólnego ucztowania, wybierając produkty Balcerzak możecie wsiąść udział w Loterii promocyjnej i wygrać UWAGA terenowy samochód, a co tydzień 3x 1000zł na zakupy w sieci Decathlon i 30x zestaw desek kuchennych. Wystarczy, że zarejestrujesz kod promocyjny wraz z paragonem na http://smakczekanaotwarcie.pl być może to Wam uda się wygrać, trzymam mocno kciuki, żeby właśnie tak było!
Smacznego!
Czy na grillu elektrycznym również trzeba korzystać z tacek aluminiowych?
OdpowiedzUsuń:)
OdpowiedzUsuń