kwietnia 16, 2018

GRUSZKI W RÓŻOWYM WINIE Z POSYPKĄ Z MIGDAŁÓW




Gruszki w winie to świetny deser na wiosenne dni, na długie wieczory spędzone na świeżym powietrzu, które pachnie teraz niesamowitą świeżością. Taki deser lub podwieczorek z gruszkami w roli głównej, jest nie tylko pyszny ale również dość niskokaloryczny. Gruszki w winie to też elegancki deser a tak na prawdę dość tani. Potrzebujecie kilku gruszek, lekkiego różowego wina, kilku przypraw i trochę migdałów. Zrobicie go w kilka chwil. 


Polecam Wam serdecznie!






SKŁADNIKI:

- 5 -6 gruszek (ja wybrałam małe gruszki odmiany rocha)
- 1-2 laski wanilli
- 1-2 cynamonu
- 250 ml lekkiego różowego i słodkiego wina
- świeże zioła u mnie pachnotka, sprawdzi się też dobrze melisa
- 1-2 łyżki syropu z agawy ( w zależności czy użyjesz wina słodkiego czy pół słodkiego i czy Twoje gruszki są dojrzałe i słodkie), syrop możesz zastąpić miodem naturalnym
- kilka ziaren zielonego kardamonu

- migdały posiekane - dodajemy po upieczeniu 

Gruszki myjemy, kroimy na pół, układamy w naczyniu do zapiekania wraz z przyprawami, podlewamy winem, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy przez kwadrans w temp. 200 stopni C. Ściągamy folię uważnie, tak aby się nie poparzyć, i pieczemy kolejne 10-15 minut w temp. 190 stopni C.  
Podajemy schłodzone, posypane migdałami z lampką wina.


Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI