Dietetyczne i pyszne ciasto z fasoli! Bum na ciasta z fasoli czy cukinii był już jakiś czas temu. Niestety mimo tego, że wiele osób mówiło, że smaku fasoli nie czuć, to ja go czułam w takich ciastach. Dlatego do tej pory nie pojawił się na blogu przepis na takie ciasto, nie chciałam nawet go tworzyć. Ale wiosna i każda z Nas na diecie, dlatego postanowiłam zrobić ciasto fasolowe według własnego pomysłu z nadzieją, że nie będzie jednak czuć tej fasoli. I tadamm! Udało się! Teraz mogę pokazać język wszystkim tym, którzy robili ciasta zalatujące fasolą. Moje pachnie obłędnie i równie dobrze smakuje. Nie jest ciapowate, nie jest maziste, jest nawet lekko puszyste- choć to słowo troszeczkę na wyrost. Ale porównując do tych, które jadłam wielokrotnie, tak to moje jest puszyste!
Mimo tego, że ciasto nie jest maziste jest wilgotne w smaku.
Koniecznie zróbcie!
To ciasto idealne dla tych, którzy są na diecie lub dla tych, którzy dbają o linie!
PRZEPIS NA CIASTO Z FASOLI:
- 3 szklanki ugotowanej fasoli jaś
- 1 szklanka mleka
- 3 jajka L lub 4 jajka M
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 4 łyżki karobu lub kakao
- 1 płask łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki oleju ( rzepakowy. kokosowy, z awokado, z orzechów włoskich)
- owoce na wierzch: borówki, maliny, jagody, porzeczki co masz pod ręką
- 3 łyżki mąki kokosowej
- 2 łyżki erytrolu
Ważne uwagi i wskazówki:
- fasolę po ugotowaniu według instrukcji na opakowaniu, trzykrotnie wypłucz pod zimną wodą!
- nie używaj fasoli z puszki
- użyj karobu, ten ma smak jak kakao nesquik, i daje niesamowity smak ciastu, kakao jest bardziej kaloryczne i nie daje tego efektu,
- białka ubij na sztywno przed dodaniem do masy
- mąki kokosowej nie zamieniaj, ta działa, jak gąbka i dzięki temu ciasto nie jest maziste!
WYKONANIE:
- fasolę, olej, mleko i żółtka zmiksuj blenderem na idealnie gładką kremową konsystencje.
- dodaj do masy przyprawy, mąkę, sodę i proszek
- białka ubij na sztywno dodaj do masy i wprowadź delikatnie, wylej na blaszkę 20 cm x 20 cm
wyłożoną papierem do pieczenia, na wierch dodaj owoce, lub gorzką czekoladę
ciasto piekłam 1 godzinę i 10 min w temp. 180 stopni C
Studzimy całkowicie i dopiero kroimy, ciasto jest dość delikatne i kruche. Bardzo smaczne i czekoladowe w smaku!
Polecam! ;-))))
Kalorie niestraszne! ;-)
muszę spróbować tego połączenia :)
OdpowiedzUsuń