marca 15, 2018

Ravioli z soczewicą i parmezanem!

Ravioli to typowa potrwa kuchni włoskiej, zazwyczaj przygotowywana z serkiem ricottą. Dzisiaj mam dla Was przepyszne lekkie ale sycące zarazem ravioli z nadzieniem z soczewicy i ricotty, podane z palonym masłem i piórkami z parmezanu. Całości smaku dodaje młody zielony koperek, który dodatkowo subtelnie aromatyzuje masło. Przepis na ciasto do ravioli mam od Gwyneth Paltrow ;-) To co działamy?





PRZEPIS NA CIASTO NA RAVIOLI wg Gwyneth Paltrow (pochodzi z jej książki kulinarnej)


- 2 duże jajka eko
- 10 żółtek z jaj eko
- 300 g mąki typ 00 albo 250 g mąki typ 480

W/w składniki zagniatamy na jednolite ciasto. Wałkujemy na cienki blat, układamy na nim farsz, przykrywamy drugim blatem ciasta i wycinamy ravioli.

Alternatywny przepis na ciasto znajdziesz TUTAJ

FARSZ DO RAVIOLI:

- 250 g ugotowanej soczewicy
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju
- 3 łyżki serka ricotta
- sól, pieprz odrobina kuminu
- 1 jajko

Czosnek podsmaż na oleju dodaj soczewicę i całość przesmaż. 
Zostaw 2 łyżki do dekoracji talerzy.
Gdy wystygnie dodaj pozostałe składniki i zblenduj mikserem.
Dopraw solą i pieprzem. 
Farszem nadziewaj ravioli.

Ravioli gotujemy w osolonej wodzie od momentu wypłynięcia przez 3 do 5 minut na małym ogniu.


Ponadto:


- 4 łyżki masła
- parmezan wedle uznania
- młody koperek

Masło stop na patelni i "spal" powinno zrobić się złote, dodaj do niego gałązki kopru i zdejmij z ognia odczekaj 2 minuty, aromat kopru przejdzie do masła.
Pierogi ułóż na talerzu polej masłem, dodaj ziarna przesmażonej soczewicy i gałązki kopru.
Całość oprósz startym parmezanem.

Gotowe!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI