Ravioli to typowa potrwa kuchni włoskiej, zazwyczaj przygotowywana z serkiem ricottą. Dzisiaj mam dla Was przepyszne lekkie ale sycące zarazem ravioli z nadzieniem z soczewicy i ricotty, podane z palonym masłem i piórkami z parmezanu. Całości smaku dodaje młody zielony koperek, który dodatkowo subtelnie aromatyzuje masło. Przepis na ciasto do ravioli mam od Gwyneth Paltrow ;-) To co działamy?
PRZEPIS NA CIASTO NA RAVIOLI wg Gwyneth Paltrow (pochodzi z jej książki kulinarnej)
- 2 duże jajka eko
- 10 żółtek z jaj eko
- 300 g mąki typ 00 albo 250 g mąki typ 480
W/w składniki zagniatamy na jednolite ciasto. Wałkujemy na cienki blat, układamy na nim farsz, przykrywamy drugim blatem ciasta i wycinamy ravioli.
Alternatywny przepis na ciasto znajdziesz TUTAJ
FARSZ DO RAVIOLI:
- 250 g ugotowanej soczewicy
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju
- 3 łyżki serka ricotta
- sól, pieprz odrobina kuminu
- 1 jajko
Czosnek podsmaż na oleju dodaj soczewicę i całość przesmaż.
Zostaw 2 łyżki do dekoracji talerzy.
Gdy wystygnie dodaj pozostałe składniki i zblenduj mikserem.
Dopraw solą i pieprzem.
Farszem nadziewaj ravioli.
Ravioli gotujemy w osolonej wodzie od momentu wypłynięcia przez 3 do 5 minut na małym ogniu.
Ponadto:
- 4 łyżki masła
- parmezan wedle uznania
- młody koperek
Masło stop na patelni i "spal" powinno zrobić się złote, dodaj do niego gałązki kopru i zdejmij z ognia odczekaj 2 minuty, aromat kopru przejdzie do masła.
Pierogi ułóż na talerzu polej masłem, dodaj ziarna przesmażonej soczewicy i gałązki kopru.
Całość oprósz startym parmezanem.
Gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.