Pieczony indyk z dodatkiem imbiru i limonki, to bardzo prosty i szybki sposób na pieczonego indyka. nie wymaga od nas prawie w ogóle pracy przy jego przygotowaniu. To co potrzebujesz to dobry kawałek mięsa, najlepiej całą nogę indyka lub udo czy podudzie. Dziesięć minut wolnego czasu i obiad gotowy. Mięso możesz też wykorzystać do lunch box, na kanapki, czy do sałatki. Mięso jest soczyste i aromatyczne.
PRZEPIS NA PIECZONEGO INDYKA:
- udziec indyka
- 2 cm świeżego imbiru
- 1 limonka
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
Mięso natrzyj solą, posyp startym na tarce imbirem, skrop sokiem z limonki lub cytryny. Wyciśnięte skórki włóż do naczynia, w którym będziesz piec mięso.
Mięso polej oliwą z oliwek, dodaj 100 ml wody. Mięso umieść w naczyniu żeliwnym i wstaw do piekarnika na 2 godziny temp. 180 stopni C.
(1 i 10 minut godzina - 1 kg mięsa)
Mięso dzięki niższej temperaturze jest zdecydowanie delikatniejsze, a cytrusowy aromat nadje mu świeżości i lekkości!
Smacznego!
Świetnie! ;-)
OdpowiedzUsuń