Koszyczek wielkanocny znajduję się na każdym świątecznym stole, jest nie tylko jego piękną dekoracją ale również podkreśla charakter wspólnie spędzonych z rodziną dni.
A gdyby tak, samemu przygotować koszyczek wielkanocny?
To nic trudnego!
Jest to duża atrakcja dla bliskich, w szczególności dla dzieci, kiedy można odłamać kawałek warkocza i z przyjemnością zjeść. Ale również samo przygotowanie wielkanocnego koszyczka ma w sobie coś szczególnego i magicznego zarazem. Jeśli nigdy nie wykonywałeś go samodzielnie, to dzisiaj krok po kroku pokaże Ci, jak wykonać jadalny koszyczek. Dodatkowo możesz zaprosić do wspólnego pieczenia dzieciaki, które bez problemu wykonają proste zajączki drożdżowe! No to dzieła!
SKŁADNIKI, których potrzebujesz to:
- 40 g drożdży świeżych
- 3 jajka rozmiar L
- 130 g masła/margaryny
- 90 g cukru drobnego marki Diamant
- 60 ml ciepłego mleka
- 500 g mąki pszennej typ 480
KROK 1.
Drożdże pokrusz i wymieszaj z ciepłym mlekiem w kubku. Zawartość kubka przelej do miski z mąką i wymieszaj z jej częścią na gęstą masę. Tak powstaje rozczyn, który teraz pozostawiamy na 25 minut, aby podwoił swoją objętość.
KROK 2.
W rondelku stop masło i przelej do kubka.
KROK 3.
Jaja wybij do miski, dodaj cukier i robotem utrzyj na puszysta masę.
Masa powinna być puszysta i jasna, jak na fotografii poniżej.
KROK 4.
Wszystkie składniki połącz ze sobą i zagnieć ciasto. Ciasto wyrabiaj rękoma około 15 minut. Robotem wystarczy 10 minut. Ciasto odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. Miskę przykryj ściereczką.
KROK 5.
Ciasto podziel na mniejsze porcje, każdą rozwałkuj na cieniutki wałeczek. Spleć z nich warkocze, im dłuższe tym lepiej.
Przygotuj metalową miskę, lub np. naczynia typu kokilki, wysmaruj je masłem od zewnątrz. Warkoczami opleć miskę i dociśnij do niej ciasto.
Tak przygotowany koszyczek omieść na blaszce w piekarniku.
Rączkę koszyczka - robimy układając obok na blaszce do pieczenia wygięty w pałąk warkocz.
Ciasto przed pieczeniem smarujemy roztrzepanym jajem.
Koszyczek pieczemy w nagrzanym piekarniku, w temp. 180 stopni przez 45 minut.
Całkowicie studzimy.
Z pozostałej części ciasta, która Ci pozostanie, możesz wykonać z dziećmi wielkanocne zajączki. wystarczy, że wałeczek ciasta ułożysz w niepełną ósemkę. Zajączki pieczemy 25 do 30 minut w tej samej temp.
KROK 6
Ciasto studzimy. Pałąk do koszyczka mocujemy za pomocą wykałaczek. Ciasto zachowuje swoją świeżość do dwóch dni.
Pyszne i proste jednocześnie!
Wielkanocne zajączki równie dobrze sprawdzą się, jako piękny dodatek i przystawka na wielkanocne śniadanie. Polecam Wam gorąco!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.