Szarlotka to moje ulubione ciasto i dobrze o tym wiecie. Lubię ją za prostotę, za kwaskowatość jabłek, za kruche ciacho, za dodatek cynamonu. Zawsze kojarzy mi się z ciepłem schroniska wysoko w górach, z taką bezpieczna przystanią i z jabłkami - malinówkami z sadu od babci. Zbieraliśmy je późną jesienią, do dużych starych wiklinowych koszy i drewnianych skrzynek. Dłonie zazwyczaj miałam czerwone od wiatru, bo jesień wtedy, to była jesień, a nie spóźnione lato, jak to ma miejsce teraz. Jadło się te malinówki, 'myjąc je" ocierając jabłko o sweter czy kurtkę. Oj tak! Takie zbierane prosto z drzewa i od razu zjadane były najlepsze.
Malinówki te późne- te jesienne, to smak jabłek, który zostanie już w mojej pamięci chyba na zawsze, niestety dziś już nie jestem, w stanie nigdzie kupić takich. Stare odmiany zastąpiły nowe, zupełnie pozbawione tego smaku co kiedyś.
Doskonale też pamiętam wielką rozłożystą papierówkę, jedna stała w ogrodzie u babci Isi (zdrobnienie od Henryki ), a druga stała u babci Krysi na podwórku. Oj ile ja się tych jabłek najadłam! Aż brzuch robił się wystający, jak balon heheheh!
Soczyste, jeszcze niedojrzałe były najlepsze, babcia- czy to jedna, czy druga, zawsze mówiły: "One są przecież jeszcze niedojrzałe! Brzuch Cię będzie bolał!" I wiecie co? Nigdy nie bolał!
Szarlotka, jak się domyślacie była bardzo często w domu, tym bardziej, że moja mama uwielbiała zawsze piec ciasta. Pewnie dlatego ten sentyment do szarlotki już we mnie zostanie i dobrze bo to proste i pyszne ciasto!
A dzisiaj pokaże Wam krok po kroku, jak zrobić szarlotkę z kratką.
PRZEPIS NA SZARLOTKĘ Z KRATKĄ
- 200 g masła
- 420 g mąki pszennej typ 480
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru brązowego lub białego
- sok z 1/2 cytryny
- 3 żółtka
- 2 białka
- 1-2 łyżki śmietany lub jogurtu
Z w/w składników zagniatamy ciasto. Owijamy w folię i wstawiamy na 20 minut do zamrażalnika.
Ponadto potrzebujesz: 6 jabłek, 1 jajka i wymienione składniki poniżej.
W tym czasie obieramy 6 dużych kwaśnych jabłek.
Kroimy je w grubą kostkę.
Połowę jabłek przekładamy do rondelka, dodajemy;
- 5 łyżek cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- sok z 1/2 cytryny
Całość dusimy przez 10 minut bez pokrywki!
Do rondelka dodajemy połowę jabłek nieduszonych, mieszamy razem.
Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika i dzielimy na dwie części, jedna będzie stanowiła 60% całości druga 40%. Czyli jedna mniejsza, druga większa ;-)
Tą większą ilością ciasta wylepiamy tortownicę, brzegi i dno.
Wykładamy wymieszane jabłka.
Drugą część ciasta wałkujemy na blat i wycinamy z niego równe paski najlepiej od 8 do 10 pasków.
Paski jak na zdjęciu poniżej układamy pionowo jeden obok drugiego.
Paski poziome przekładamy na przemiennie, jak na zdjęciu poniżej.
Resztą ciasta wylepiamy dookoła tortownicy. Tak powstaje szarlotka z kratką.
Ciastko smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Ciasto pieczemy od 1 godziny do 1 godziny i 10 minut, w zależności od wilgotności jabłek.
temp. 170 -180 stopni C
Szarlotkę studzimy i oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego!
Wypróbuj też inne przepisy na CIASTA
przepysznie wygląda
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję ;-)
UsuńA jaka jest temp pieczenia?
OdpowiedzUsuńhej juz dopisałam 170-180 stopni C ;-)
UsuńWreszcie zabieram się za nią jutro 😉 tylko jaka średnica blaszki? 😙😊
OdpowiedzUsuń