lutego 01, 2018

spaghetti serowe z brokułem i orzechami nerkowca!



SPAGHETTI, kto Cię nie lubi?! No kto? ;-)))

Makaron, to taki składnik, który znajduje się w każdej kuchni, najbardziej kojarzy się nam on oczywiście z Włochami, ale pojawia się w każdej kuchni, tyle, że z rożnych mąk. W kuchni tajskiej najbardziej popularny to makaron ryżowy czy z pszenicy, Włosi robią makarony z maki durum, dzięki czemu są one tak pyszne! W ostatnich latach asortyment makaronów bardzo się poszerzył i możemy kupić bez problemu, niemalże każdy makaron czy to ciemno brązowy z gryki - soba, czy z mąki żytniej, po całą gamę makaronów z pełnego ziarna i dodatkami np. szpinakiem czy burakiem.
Dzisiaj u mnie tradycyjny włoski makaron typu spaghetti, z dużą ilością dobrego sera, brokuła i orzechów nerkowca. To taki nasz obiad w 15 minut, a smakuje jak z włoskiej knajpy!



SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:

- 4 porcje makarony włoskiego typ spaghetti
- 1 ugotowany brokuł (gotuj bez pokrywki, będzie pięknie zielony! )
- 1/2 szklanki startego sera żółtego 
- 1/3 szklanki startego parmezanu
- 1/3 szklanki mleka
- 1/3 szklanki śmietanki
- sól, piperz
- 2 jajka kurze
- 2 żabki czosnku
- 3 -4 łyżki oliwy z oliwek

Makaron gotujemy al dente.
W misce wymieszaj: mleko, śmietanę, jajka, sery i przyprawy. 
Na oliwie z oliwek podsmaż czosnek, dodaj brokuła, ugotowany makaron, wlej masę i mieszaj aż składniki połączą się w gęsty kremowy sos.
Całość posyp orzeszkami nerkowca (możesz je wcześniej uprażyć na suchej patelni) i płatkami parmezanu.
Gotowe!

Proste i przepyszne danie, jestem pewna, że będziesz do niego wracała bardzo często! ;-)))

Więcej pomysłów na MAKARONY znajdziesz TUTAJ!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI