Pyszne i bardzo proste ciasto z jabłkami. Lubię wszelakiego typu szarlotki, jabłeczniki i tarty z jabłkami. Chodziło za mną ciacho z jabłkami zatopionymi w smacznej masie. Postawiłam na połączenie migdałów i cytryny. Oj i się nie pomyliłam! Strzał w dziesiątkę!
Polecam! Ciasto jest bardzo proste, potrzebujecie kilku smacznych jabłek, trochę migdałów, jajka i składników, które na pewno macie w kuchni!
POTRZEBUJESZ:
- 3 dużych jabłek
- otarta skórka z cytryny
- 150 g masła
- 320 g mąki pszennej typ 500 (zamiennie orkiszowa jasna)
- 4 czubate łyżki cukru pudru
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 6 jajek
- 1 szklanka migdałów
- 3/4 szklanki śmietany (powyżej 18% tłuszczu)
-1/3 szklanki mleka
Mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, masło i 3 całe jajka + 1 białko, zagniatamy na elastyczne ciasto.
Ciastem wylepiamy formę do pieczenia, np. żeliwną patelnię lub tortownicę.
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na cienkie plasterki, układamy na cieście.
Posypujemy otartą skórką z cytryny.
Migdały, mleko, śmietanę, 2 całe jajka, cukier trzcinowy i 1 żółtko, zmiksuj blenderem na gładką masę.
Wylej na jabłka.
Wstaw do piekarnika i pieczemy godzinę na złoty kolor, do suchego patyczka.
Temperaturę dopasuj do naczynia, w którym pieczesz, jeśli jest to żeliwo, tak jak u mnie to temp. 165 stopni wystarczy.
Jeśli tortownica blaszana- zwykła blaszka, to 175 -185 stopni C.
Ostatnie 10 minut pieczemy z termoobiegiem.
Smacznego!
A! Nie krójcie gorącego bo trochę się kruszy, chociaż zapach tak kusi ;-))) heheheheh
Świetny pomysł! :-)
OdpowiedzUsuń