Dzień dobry!
Weekendowe śniadania rządzą się swoimi prawami!
To jak można zjeść deser na śniadanie to czemu nie! Ja wciąż mam zapasy mrożonych owoców w zamrażalniku, postanowiłam zatem przygotować zapiekane owoce tj. maliny, wiśnie, porzeczki i świeże jabłka pod przepysznym ciastem migdałowym.
Takie owoce podawane na gorąco sprawdzą się w roli śniadania, deseru czy podwieczorku.
Przepyszne!
SKŁADNIKI;
- ulubione owoce np. maliny, jagody, wiśnie, borówki, porzeczki, jabłka, banany
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- masło/ olej kokosowy
Naczynie żaroodporne wysmaruje tłuszczem ułóż owoce posyp cukrem.
CIASTO na 4 porcje:
- 100 g masła
- 100 g mąki pszennej
- 100 g zmielonych migdałów
- 1 jajko
- łyżka mąki kokosowej
- skórka z otartej cytryny
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 - 3 łyżki cukru trzcinowego
Zagnieć ciasto przykryj nimi owoce, posmaruj roztrzepanym jajkiem.
Pieczemy na złoty kolor w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.
Gotowe posypujemy posiekanymi migdałami, chipsami z kokosa, polewamy miodem lub posypujemy cukrem pudrem.
Świetnie! ;-)
OdpowiedzUsuń