KRUCHE BABECZKI Z KREMEM BUDYNIOWYM I CZEKOLADĄ NA ŚWIĘTA!
Dzisiaj mam dla Was przepis na przepyszne kruche babeczki z budyniem, które na pewno zasmakują domownikom. Znikają ze stołu w kilka chwil, pięknie się też na nim prezentują.
Są bardzo proste do zrobienia!
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 120 g masła
- 3 łyżki przyprawy do piernika
- 1 łyżka kakao
- 1 jajko -
- 3 łyżki przyprawy do piernika
- 1 łyżka kakao
- 1 jajko -
1 łyżka zimnej wody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Ciasto zagniatamy na jednolite i gładkie, owijamy folią i wstawiamy na pół godziny do lodówki.
Wylepiamy foremki i pieczemy na złoty kolor, około 15-18 min. w temp 180 stopni C.
Studzimy.
Upieczone babeczki smarujemy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą.
Gotujemy budyń śmietankowy (standardowy na 500ml mleka ), dodając do niego 3 łyżki masła i 1 jajko. Wszytko mieszamy trzepaczką.
Ja robię to tak: 350 ml mleka, 2 łyżki cukru i masło, zagotowuje w rondelku. W kubeczku mieszam 150 ml mleka z proszkiem budyniowym i jajkiem. Rondelek ściągam z ognia dodaję zawartość kubeczka i szybko, cały czas mieszam. Zagotowuję ponownie i gotowe!
Gorącym kremem napełniamy babeczki, polewamy albo polewą czekoladową albo roztopioną gorzką czekoladą.
Pistacje siekamy i podprażamy na suchej patelni.
Posypujemy babeczki pistacjami i suszoną żurawiną.
I gotowe!
Świetny pomysł! ;-)
OdpowiedzUsuń