listopada 22, 2017

Zdrowy i przepyszny obiad jesienią, to możliwe!



Francuskie omlety z risotto z quinona, marchewką i groszkiem podane z chipsami z jarmużu!


Kto powiedział, że zdrowe jedzenie musi być nudne? Albo, że jesienią to nie można zjeść już nic kolorowego?  Oczywiście, że można! Ba, nawet trzeba! To właśnie w tym okresie powinniśmy dostarczać naszemu organizmowi, jak największej dawki witamin, odżywiać się zdrowo, ze względu na duże ryzyko przeziębienia się, ale też ze względu na fakt, że każdy z Nas lubi jesienią i zimą pojeść. A no lubimy! A potem płaczemy i marudzimy, że tu i ówdzie za dużo. Jaka jest na to recepta? Jedna! Racjonalne i zdrowe odżywianie! Kolorowe, bardzo aromatyczne i dające kopa energii. I taka własnie jest moja propozycja.



SKŁADNIKI 

Risotto jesienne:

- 150 g ryżu basmanti
- 100 g quinona
- 350 g marchewki pokrojonej w kosteczkę
- 150 g groszku zielonego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 szalotki
- 1 ząbek czosnku
- 150 ml mleka bez laktozy
- 150 ml wody
- sól, pieprz
- odrobina kurkumy i chili 

Na patelni na oliwie zblanszuj czosnek, szalotkę i warzywa, podduś przez 5 minut. Dodaj ryż i quinonę, zalej mlekiem i wodą, duś co jakiś czas mieszając, aż ryż będzie miękki. Około 20 minut.

Omlet francuski:

- 3 jajka ekologiczne
- szczypta soli
- 3 łyżeczki śmietanki chudej
- 1 łyżka oliwy

Do miski wbij jajka, roztrzep trzepaczką, aż zaczną być luźne i dość płynne, dodaj pozostałe składniki. Podsmaż na patelni, z każdej ze stron.

Chipsy z jarmużu:

- 2 garście jarmużu
- odrobina oleju kokosowego lub rzepakowego

Jarmuż podziel na małe części, skrop olejem, oprósz odrobiną chili. Wstaw na 7 minut do piekarnika nagrzanego do temp. 190 stopni C.

Na jedną porcję podajemy połowę omletu, 4 łyżki risotto i małą garść chipsów z jarmużu, całośc możesz oprószyć odrobiną skórki z cytryny.
Danie jest przepyszne!
Polecam Wam na obiad!


Na zdjęciu powyżej:
patelnia, talerze Fala, sztućce i młynek marki Ambition. Jeśli szukacie podobnych znajdziecie je teraz ze zniżką - 10% na hasło: ZDROWA-JESIEŃ:


 #myAmbition

Przepis zgłaszam do konkursu, dlatego trzymajcie z całych sił kciuki i dmuchajcie na szczęście ile się tyko da! ;-))))


Zdrowa jesień na talerzu









4 komentarze:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI