FOTO RELACJA Z WARSZTATÓW Z MARKĄ GALEO!
Galeo – warte dodania
Smak i zapach dania to w dużej mierze zasługa ziół i przypraw. Galeo oferuje te, po które najczęściej sięgamy w polskiej kuchni. Marka stawia równocześnie na jakość i przystępną cenę.
Galeo jest obecne na rynku od 2000 roku. W portfolio Galeo znajdziemy przyprawy i zioła najczęściej stosowane w polskiej kuchni, a także mieszanki przyprawowe do popularnych dań obiadowych oraz dodatki spożywcze. Od minionych wakacji również miłośnicy dań z grilla znajdą dedykowane sobie propozycje. Po prostu wszystko to, co, jak głosi hasło marki jest „warte dodania”.
KOCHANI oddaje w Wasze ręce całą masę świetnych przepisów, polecam Wam każdy!
Było przemiło i bardzo, bardzo smacznie!
Koniecznie zapiszcie!
GALEO „Street food” CookUp, 18 listopada 2017 r.
BANANOWY KETCHUP
Składniki:
2 cebule
6 dużych bananów
150 ml octu winnego z białego wina
6 łyżek cukru
sól morska
3 łyżki oleju
¾ szklanki wody
1 łyżeczka kurkumy
2 łyżeczki czosnku granulowanego Galeo
1 łyżeczka chili Galeo
½ łyżeczki ziela angielskiego Galeo
pieprz czarny mielony Galeo
Przygotowanie: 1) Podsmażyć na oleju pokrojoną w kostkę cebulę, dodać czosnek, kurkumę, chili i utarte w moździerzu ziele angielskie, smażyć razem przez ok. 30 sekund. 2) Dodać banany, ocet i cukier. Podlać wodą i gotować na wolnym ogniu przez ok. 15 minut. 3) Przełożyć do blendera kielichowego, zmiksować na jednolitą masę, doprawić solą i pieprzem. Odstawić do wystygnięcia.
Czas przygotowania: ok. 30 min. Koszt: ok. 7 zł
ARANCINI
Składniki:
200 g ryżu do risotto 2 małe cebule 150 g masła 100 ml białego wytrawnego wina 100 g tartego parmezanu 200 g szpinaku 1 opakowanie minimozzarelli 1 pomidor obrany i pokrojony w kostkę 2 jajka 1 szklanka bułki tartej sól 1 łyżeczka czosnku granulowanego Galeo 1 łyżeczka oregano Galeo 1 łyżeczka bazylii Galeo pieprz czarny mielony Galeo
Przygotowanie: 1) Na połowie masła podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, wsypać ryż i smażyć razem 1-2 minuty. Podlać winem i wodą, posolić. Gotować mieszając aż ryż będzie miękki i wchłonie wodę. 2) Wystudzony ryż wymieszać z parmezanem. 3) Na pozostałym maśle podsmażyć drugą pokrojoną w kostkę cebulę, dodać szpinak i dusić 2-3 minuty. Dodać pomidor, czosnek i zioła, doprawić pieprzem i solą. 4) Z ryżu formować kulki o średnicy ok 4-5 cm, do środka każdej włożyć mozzarellę i szpinak. 5) Obtoczyć je w bułce, jajku i ponownie w bułce. 6) Smażyć na głębokim oleju, podawać z ulubionym sosem.
PIWNY SOS Z SEZAMEM
Składniki:
2 małe cebule 2 łyżki oleju 100 g czarnego sezamu 500 ml ciemnego piwa typu Stout 6 łyżek brązowego cukru 50 ml oliwy sól morska 1 łyżka czosnku granulowanego Galeo 2/3 łyżeczki chili Galeo 1 łyżka papryki słodkiej Galeo pieprz czarny mielony Galeo
Przygotowanie: 1) Na rozgrzanym oleju podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, dodać czosnek, paprykę, chili oraz sezam i smażyć razem 2-3 minuty mieszając. 2) Dodać piwo. Gotować ok. 10 minut do czasu, aż piwo zredukuje się do połowy. Następnie dodać cukier i gotować na wolnym ogniu jeszcze kilka minut. 3) Odstawić do schłodzenia, przełożyć do blendera kielichowego, miksować do uzyskania jednolitej konsystencji dodając oliwę. 4) Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Czas przygotowania: ok. 30 min.
SOS Z PIECZONEJ PAPRYKI I MIGDAŁÓW
Składniki:
1 kromka chleba lub bułki 2 pieczone czerwone papryki 2 pomidory obrane ze skóry 100 g migdałów 50 ml octu winnego z czerwonego wina 150 ml oliwy sól morska 1 ½ łyżeczki czosnku granulowanego Galeo ¾ łyżeczki chili Galeo 2 łyżki słodkiej papryki Galeo pieprz czarny mielony Galeo
Przygotowanie: 1) Rozgrzać na patelni 2 łyżki oliwy, podsmażyć chleb z dwóch stron do uzyskania złocistego koloru. 2) Do malaksera włożyć paprykę, pomidory oraz czosnek i miksować przez kilkanaście sekund. 3) Dodać migdały, pieczywo, ocet i przyprawy. Miksować na wysokich obrotach do uzyskania gładkiej konsystencji wlewając oliwę. 4) Doprawić solą i pieprzem. Odstawić do schłodzenia.
Czas przygotowania: ok.30 min. Koszt: ok. 21 zł
ZIELONY SOS Z KOLENDRY
Składniki:
1 szklanka posiekanej świeżej kolendry 2 łyżki octu winnego z białego wina 3-4 łyżki wody 1 łyżeczka cukru 125 ml oliwy ½łyżki soli morskiej 1 łyżeczka kminu rzymskiego 2 łyżeczki czosnku granulowanego Galeo 1 łyżeczka słodkiej papryki Galeo ½ łyżeczki pieprzu Galeo
Przygotowanie: 1) W blendrze kielichowym umieścić kolendrę, dodać czosnek, ocet, cukier, sól oraz pozostałe przyprawy. 2) Miksować na wysokich obrotach dodając wodę, a następnie dodawać stopniowo oliwę nie przerywając miksowania. 3) Odstawić do schłodzenia.
CHUTNEY Z MANGO I POMIDORA
Składniki:
300 g pokrojonych w grubą kostkę pomidorów śliwkowych 1 średnie dojrzałe mango pokrojone w kostkę (1 cm) 1 duża pokrojona cebula 5 łyżek posiekanej świeżej kolendry 2 łyżeczki syropu z agawy ½ łyżeczki kminu rzymskiego ½ łyżeczki cynamonu Galeo ½ łyżeczki soli morskiej
Przygotowanie: 1) Na rozgrzanym grillu ustawić małe gliniane naczynie lub mały rondelek. 2) Wsypać kmin rzymski, podgrzewać mieszając przez ok. 3 minuty do czasu aż zacznie pachnieć. 3) Dodać pozostałe składniki, gotować ok. 10 minut do czasu aż sos zgęstnieje.
SCOTCH EGGS
Składniki:
8-10 małych jaj 2 małe cebule 800 g mielonej wieprzowiny 2 łyżki musztardy 3 łyżki suszonej lub świeżo posiekanej natki pietruszki Galeo olej do smażenia przyprawa do mięsa mielonego Galeo Panierka: mąka 2 jaja bułka tarta
Przygotowanie: 1) Gotować jaja w osolonej wodzie ok 4,5 min. od zagotowania wody. Wystudzić. 2) Podsmażyć na oleju pokrojoną w kostkę cebulę. 3) Do zmielonego mięsa dodać cebulę, musztardę, natkę pietruszki oraz przyprawę do mięsa mielonego i wymieszać na jednolitą masę. 4) Obrane jajka, obłożyć cienką warstwą mięsa, uformować kule. Panierować w mące, jajku i bułce tartej. 5) Smaż przez kilka minut na głębokim tłuszczu. Przed podaniem odsączyć. Podawać z ulubionym sosem.
JAGNIĘCINA Z CIECIERZYCĄ I ZIEMNIACZANYMI CHLEBKAMI
Składniki:
300 g mielonej jagnięciny 1 cebula czerwona 200 g dyni 1 mały bakłażan 1 mała cukinia 1 puszka ciecierzycy 1 puszka pomidorków krojonych 5 łyżek posiekanej świeżej kolendry 150 g świeżego szpinaku 2-3 łyżki soku z cytryny 2-3 łyżki oleju 200 g jogurtu greckiego 1 świeży ogórek sól 1 ½ łyżki kminu rzymskiego 1 ½ łyżeczki chili Galeo ½łyżeczka cynamonu Galeo 1 łyżeczka czosnku granulowanego Galeo 1 łyżeczka utartego w moździerzu kminku Galeo 1 łyżka papryki słodkiej Galeo pieprz czarny mielony Galeo
Przygotowanie: 1) Jagnięcinę podsmażyć i zdjąć z patelni. Na tej samej patelni podsmażyć pokrojoną w grubą kostkę cebulę, dodać pokrojoną w kostkę dynię i smażyć kilka minut. 2) Dodać pokrojone w kostkę cukinie i bakłażana, poddusić 5 minut, dodać pomidory, przyprawy i ciecierzycę. Dusić pod przykryciem kilkanaście minut, na koniec dodać sok z cytryny, świeżą kolendrę i szpinak, doprawić solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszać. 3) Podawać z chlebkami ziemniaczanymi lub klasycznymi chlebkami pita z dodatkiem jogurtu, posypane drobno pokrojonym ogórkiem. Czas przygotowania: ok.45 min. Koszt: ok. 59 zł
CHLEBKI ZIEMNIACZANE
Składniki:
4 duże ziemniaki do pieczenia 200 g stopionego masła 400 g mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 100 g tartego parmezanu 100 ml mleka sól 2 łyżki papryki słodkiej Galeo 1 ½ łyżeczki pieprzu ziołowego Galeo
Przygotowanie: 1) Ziemniaki w mundurkach nakłuć widelcem i ugotować, odstawić do wystygnięcia. 2) Do obranych ziemniaków dodać pozostałe składniki, wymieszać do uzyskania gładkiego ciasta. 3) Z ciasta formować okrągłe chlebki o grubości ok 0,5 cm i średnicy 5 cm. Ułożyć na posypanej mąką stolnicy. 4) Smażyć po kilka minut na każdej ze stron na rozgrzanej patelni, wyłożonej papierem do pieczenia i lekko posmarowanej olejem lub na żeliwnej płycie
CURRYWURST
Składniki:
600 g cienkiej kiełbasy 2 średnie cebule 2 łyżki octu winnego z białego wina 2 łyżki miodu 200 ml przecieru pomidorowego 6 krótkich bagietek 3 ogórki konserwowe rukola 4 łyżki grubo posiekanych orzechów nerkowca 1 łyżki oleju sól 2 łyżki curry Galeo łyżeczki chili Galeo 1 łyżka papryki słodkiej Galeo pieprz czarny mielony Galeo
Przygotowanie: 1) Kiełbasę pokroić w grube plastry, obsmażyć i zdjąć z patelni. 2) Na tej samej patelni podsmażyć pokrojoną w piórka cebulę, dodać ocet oraz miód, podlać wodą, dusić przez kilka minut, a następnie dodać przecier pomidorowy. 3) Dodać przyprawy, gotować kilka minut do uzyskania gęstego sosu, na koniec dodać kiełbasę. 4) Bagietki naciąć od góry i wydrążyć, wstawić je na 5 minut do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. 5) Upieczone bagietki napełnić kiełbasą w sosie, oprószyć dodatkowo curry, dodać ogórki konserwowe pokrojone w kostkę lub cienkie paski, orzechy i rukolę.
TWISTER Z KISZONĄ KAPUSTĄ
Składniki:
400 g filetów z białej ryby 2 łyżki mąki 2 jaja 1 szklanka panierki panko 300 g kiszonej kapusty 200 g białej rzepy 1 marchew 1 twarda gruszka 1 cebula 3 łyżki oleju sezamowego 1 łyżka musztardy 2 łyżki miodu olej do smażenia 6 placków tortilla 2 łyżeczki przyprawy do ryb Galeo 1 łyżka curry Galeo
Przygotowanie: 1) Rybę podzielić na 6 części, oprószyć przyprawą do ryb, panierować w mące, jajku i panko. 2) Do kapusty dodać pokrojone w bardzo cienkie słupki, rzepę, marchew, gruszkę oraz cienkie piórka cebuli. 3) Dodać musztardę, miód, olej sezamowy, curry i dokładnie wymieszać. 4) Na plackach układać surówkę, usmażoną rybę, ulubiony sos i zawijać. 5) Podawać posypane szczypiorem.
DOMOWE TORTILLE
Składniki:
500 g mąki pszennej 200 ml gorącej wody 4 łyżki oleju sól
Przygotowanie: 1) Mąkę, wodę, szczyptę soli i olej wyrabiać kilka minut na jednolitą masę, odstawić na kilkanaście minut. 2) Ciasto podzielić na 8-10 równych części, uformować z nich kule, a następnie rozwałkować na bardzo cienkie placki. 3) Placki smażyć po kilkadziesiąt sekund na każdej ze stron. W gorące placki zawijać farsz.
BURGER WEGETARIAŃSKI
Składniki:
4-6 bułek do burgerów 200 g kaszy kuskus 1 cebula 500 g boczniaków 2 jajka ugotowane na twardo 2 jajka 2 czerwone buraki 2-3 ogórki konserwowe 1 czerwona cebula kilka liści ulubionej sałaty sól 2 łyżeczki pieprzu ziołowego Galeo 2 łyżeczki majeranku Galeo 2 łyżeczki natki pietruszki Galeo Pieprz czarny mielony Galeo
Przygotowanie: 1) Buraki zawinąć w folię aluminiową i piec ok. 75 min w temp. 175 stopni. 2) Kaszę zalać wrzątkiem w proporcjach 1:2, przykryć i odstawić na 5-8 min. 3) Do wystudzonej kaszy dodać pokrojone w kostkę i podsmażone osobno boczniaki i cebulę, starte ugotowane jaja oraz surowe jaja. 4) Doprawić pieprzem ziołowym, majerankiem, solą i pieprzem, dodać natkę pietruszki, wyrobić na jednolitą masę. 5) Formować burgery po ok. 200 g. 6) Przekrojone bułki grillować po kilkadziesiąt sekund na każdej ze stron. 7) Układać w nich sałatę, plastry pieczonych buraków, usmażone burgery, ulubiony sos, plastry ogórków i czerwonej cebuli.
Czas przygotowania: ok.40 min.+ czas pieczenia buraków
BURGER Z TOFU W AZJATYCKIM STYLU
Składniki:
4-6 bułek do burgerów 400 g tofu 1 upieczona papryka 3 łyżki miodu 6 łyżek sosu sojowego 4 łyżeczki oleju sezamowego 4-6 kawałków owoców chlebowca kiełki fasoli 2 łyżki pokrojonego grubego szczypioru ¼ łyżeczki chili Galeo 2 łyżeczki imbiru Galeo 1 ½ łyżeczka czosnku granulowanego Galeo
Przygotowanie: 1) W blenderze umieścić paprykę, miód, sos sojowy, olej sezamowy i przyprawy. Wszystko zmiksować. 2) Owoc chlebowca i pokrojone na plastry tofu grillować na płycie lub patelni ryflowanej, w trakcie grillowania tofu smarować przygotowaną wcześniej marynatą. 4) Przekrojone bułki grillować po kilkadziesiąt sekund na każdej ze stron. 5) Układać w nich kiełki, grillowane tofu i owoc chlebowca, dodać ulubiony sos, posypać szczypiorem.
Czas przygotowania: ok.30 min. Koszt: ok. 34 zł
BUŁKI DO BURGERÓW
Składniki:
750 g maki pszennej 200 ml mleka 100 g masła 30 g świeżych drożdży 1 ½ łyżki cukru ½ łyżeczki soli 1 jajko (+ 1 jajko do smarowania) 1 łyżka białego sezamu
Przygotowanie: 1) Lekko podgrzać połowę mleka, dodać drożdże i cukier. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut. 2) W pozostałym mleku rozpuścić masło. 3) Do przesianej mąki dodać sól, jajko, drożdże oraz mleko z masłem i wyrobić na jednolite ciasto. Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na 40-50 minut. 4) Wyrośnięte ciasto energicznie przemieszać ręką, następnie formować kule o średnicy 5-7 cm. Układać na blaszce z papierem do pieczenia, lekko spłaszczyć, odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na ok. 20 minut. 5) Piekarnik rozgrzać do 190 stopni, bułki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem. Piec ok. 15-20 minut
BELGIJSKIE FRYTKI
Składniki:
1 kg dużych obranych ziemniaków Tłuszcz do smażenia
Przygotowanie: 1) Ziemniaki pokroić na długie grube słupki ok. 1-1,5 cm, dokładnie osuszyć. 2) We frytkownicy lub płaskim garnku rozgrzać tłuszcz do 110-130 stopni. 3) Ziemniaki gotować w rozgrzanym tłuszczu przez 8-12 min., wyjąć, dokładnie osuszyć papierem i odstawić do lodówki na kilka do kilkunastu godzin. 4) Tak przygotowane ziemniaki smażyć 2-3 minuty w rozgrzanym do 195 stopni tłuszczu, do uzyskania złotego koloru i bardzo chrupiącej skórki. 5) Podawać z ulubionym sosem.
Czas przygotowania: 25 minut + czas chłodzenia
LANGOSZE
Składniki:
500 g maki pszennej 2 duże ziemniaki 150 ml mleka 100 g masła 25 g świeżych drożdży łyżka cukru ½ łyżeczki soli 1 jajo olej do smażenia
Przygotowanie: 1) Lekko podgrzać połowę mleka, dodać drożdże i cukier. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut. 2) W pozostałym mleku rozpuścić masło. 3) Do przesianej mąki dodać sól, przeciśnięte przez praskę ziemniaki, jajko, drożdże, mleko z masłem. Wyrobić na jednolitą masę, odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na 40-50 minut. 4) Wyrośnięte ciasto energicznie przemieszać ręką, następnie formować kule o średnicy 5-7 cm. Rozwałkować je na placki o grubości ok 1-1,5 cm. 5) Placki smażyć na patelni na głębokim tłuszczu w temperaturze ok. 175-185 stopni. 6) Przed podaniem posmarować placki oliwą z wyciśniętym ząbkiem czosnku. 7) Podawać z kwaśną śmietaną i tartym serem lub własną kompozycją dodatków, np. smażonym boczkiem, pieczarkami, boczniakami, duszonymi warzywami, piklami, suszonymi pomidorami czy pieczoną papryką, z dodatkiem ulubionych sosów etc.
Czas przygotowania: ok.45 min. Koszt: ok. 6 zł
CHURROS
Składniki: 120 g masła 200 ml wody 1 2/3 szklanki mąki szczypta soli 4-6 jajek olej do smażenia 150 ml śmietany 36% 2 tabliczki czekolady gorzkiej lub deserowej 3-4 łyżki drobno mielonego cukru 3 łyżeczki cukru wanilinowego Galeo 2 łyżeczki cynamonu Galeo
Przygotowanie: 1) W rondelku rozpuścić 100 g masła, dodać wodę i doprowadzić do wrzenia. 2) Do gorącego masła z wodą dodać mąkę, sól i cukier wanilinowy. 3) Podgrzewać energicznie mieszając do uzyskania jednolitego ciasta. 4) Ciasto lekko wystudzić. Wyrabiać, dodając pojedynczo jaja. 5) Ciasto umieścić w worku do szprycowania. Wyciskać bezpośrednio na gorący olej, odcinając nożem tak, aby ciastka miały ok 8-10 cm długości. 6) Wyłożyć na ręcznik papierowy i odsączyć. Po wystudzeniu posypać utartym w moździerzu cukrem z cynamonem. Podawać z sosem czekoladowym. Sos: 1) W rondlu rozpuścić resztę masła, dodać czekoladę i śmietanę. Delikatnie podgrzewać, mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji.
Czas przygotowania: 45 min. Koszt: ok. 19 zł
KIBINY
Składniki:
500 g mąki pszennej 250 g masła 200 g kwaśniej śmietany 3 jaja +1 żółtko 700 g baraniny 2 cebule olej sól 3 łyżeczki majeranku Galeo 1 łyżeczka tymianku Galeo 2 łyżeczki czosnku granulowanego Galeo 1 łyżka papryki słodkiej Galeo pieprz czarny mielony Galeo
Przygotowanie: 1) Przesianą mąkę posiekać z masłem, dodać szczyptę soli, 2 jaja i jedno żółtko, wymieszać. 2) Dodać śmietanę, wyrobić na jednolite ciasto i odstaw do schłodzenia. 3) Baraninę bardzo drobno posiekać lub zmielić w maszynce na grubym sicie. 4) Dodać pokrojoną w kostkę posiekaną cebulę, przyprawy i doprawić solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszać. 5) Ciasto podzielić na kawałki, rozwałkować i wycinać koła o średnicy 8-10 cm. Napełniać farszem a potem sklejać na kształt pierogów tak, aby powstała „falbanka”. 6) Kibiny umieścić na papierze do pieczenia łączeniem do góry, posmarować roztrzepanym jajkiem i piec w temp. ok 190 stopni przez 30-35 minut.
Czas przygotowania: ok.75 min. Koszt: ok. 85 zł
AREPA
Składniki:
2 szklanki białej mąki kukurydzianej 1 ½ szklanki wody 4 łyżki oleju lub masła 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka papryki ostrej Galeo
Przygotowanie: 1) Do letniej wody dodać mąkę kukurydzianą, olej, ostrą paprykę i sól. Wyrobić na jednolite ciasto, odstawić na kilka minut. 2) Ciasto podzielić na 8-10 części. Zrobić kule a następnie uformować okrągłe placki o grubości ok. 1 cm i średnicy 5-7 cm. 3) Placki smażyć po kilka minut na każdej stronie na rozgrzanej, posmarowanej olejem patelni, żeliwnej płycie lub ruszcie. 4) Przekrojone placki wypełnić skomponowanym przez siebie nadzieniem z sałatek, warzyw, drobiu, szarpanego mięsa, fasoli, awokado, burgerów, ulubionych sosów etc.
Czas przygotowania: ok.45 min. Koszt: ok. 4 zł
CEZAR Z SUSZONĄ GĘSIĄ
Składniki:
1 pierś z gęsi 750 g soli morskiej 50 ml nalewki wiśniowej 2-3 sałaty rzymskie baby 2-3 kromki bagietki 1 łyżka masła 50 g parmezanu w płatkach 1 duży ogórek konserwowy 75 g dyni w occie 3-4 marynowane borowiki 4 ½ łyżeczki tymianku Galeo 1/3 czosnku granulowanego Galeo
Przygotowanie: 1) Oczyszczoną ze skóry gęś skropić nalewką wiśniową i odstawić na 30 minut, następnie osuszyć i ułożyć w naczyniu wypełnionym solą wymieszaną z tymiankiem, dokładnie obsypać i odstawić w chłodnie miejsce na 2 dni. 2) Bułkę posmarować masłem wymieszanym z czosnkiem, pokroić na mniejsze kawałki i wstawić na 5-7 minut do rozgrzanego piekarnika. 3) Pikle pokroić w równą kostkę, dodać ½ łyżeczki tymianku, wymieszać. 4) Gęś wyjąć z soli, opłukać pod bieżącą zimną wodą, dokładnie osuszyć i pokroić w bardzo cienkie plastry (płatki). 4) Sałatę wymieszać z gęsiną i parmezanem, posypać piklami. Podawaj z grzankami i ulubionym sosem.
Czas przygotowania: ok.30 min.+ czas suszenia gęsi
Było przepysznie!
Dziękuję za zaproszenie!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.