KARDAMONOWE CIASTO Z MALINAMI
Postanowiłam przypomnieć Wam kilka moich ulubionych przepisów na ciasta, które były hitami w ubiegłych latach. Przepis na ciasto z malinami, został sprawdzony przez Was tak wiele razy! Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu, nie potrzeba do niego zbyt wiele składników, jest akroamatyczne, puszyste i nie zsycha się.
Ciasto nadaje się idealnie na jesienne popołudnie z kawą lub herbatą.
Przepis znajdziecie poniżej, jak i tutaj.
składniki:
- 350 g mąki pszennej tortowej
- 1,5 łyżeczki sody
- kostka margaryny
- 4 jajka ekologiczne
- większa połowa szklanki cukru
- 2 łyżeczki mielonego kardamonu
- 5 łyżek mleka
- 2 garście mrożonych malin
- 6 łyżek migdałów
- 2 łyżki orzechów laskowych
Wykonanie ciasta:
- żółtka, cukier, orzechy, migdały, kardamon i roztopioną margarynę zmiksuj blenderem na gładką masę
- mąkę wymieszaj z sodą
- ubij na sztywno pianę z białek z 1/4 łyżeczki soli
- do mąki dodajemy zmiksowaną masę z żółtkami, pianę z białek i maliny, całość wymieszaj na gładką masę
- przelej do formy do pieczenia ( u mnie bardzo wysoka mała tortownica)
- ciasto pieczemy w piekarniku, temp. 160 stopni C, grzanie: dół + termoobieg, czas pieczenia od 1 godziny i 10 minut do 1 godziny i 25 minut (ja piekłam właśnie 1godz. 25min) Pieczemy do suchego patyczka.
Wyobrażam sobie, jakie musi być pyszne:)
OdpowiedzUsuńWyśmienicie! :-)
OdpowiedzUsuń