października 17, 2017

Szarlotka z tartymi jabłkami. Górska szarlotka.




GÓRSKA SZARLOTKA


Jak dobrze wiecie, szarlotka to jedno z moich ulubionych ciast. Szarlotkę jestem w stanie zrobić chyba na niezliczoną ilość sposobów. Niedawno otrzymałam całą skrzynię jabłek, i musiałam szybko działać aby jabłuszka się nie zmarnowały. Postanowiłam zrobić bardzo prostą szarlotkę, o tradycyjnym smaku, taką jaką często jadamy na szlaku w górach. Jabłka w takiej szarlotce są tarte na tarce o grubych oczkach. Szarlotka ma w sobie dość sporo cynamonu i obowiązkowo grubą warstwą szarlotki na górze. Jest dość słodka i treściwa. Zazwyczaj dostaje jej się olbrzymi kawałek, który może zastąpić obiad! Tak! Zdecydowanie uwielbiam to ciasto! 
Szarlotka to pyszne ciasto na weekend, które zrobicie maxymalnie w 20 minut. Smakuje bardzo dzieciom. Chrześnica mojego męża stwierdziła wczoraj "jeszcze nigdy w życiu ciocia tyle nie zjadałam, a jabłecznik był git! " Hehehhehe






SKŁADNIKI na dużą blachę
CIASTO:

- 150 g masła prosto z lodówki
- 330 g mąki tortowej
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 120 g cukru pudru
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- ewentualnie łyżka śmietany
- kilka kropel soku z cytryny

Z w/w składników zagniatamy szybko ciasto, powinnom być elastyczne. Owijamy folią i wstawiamy do lodówki na 15 minut. W tym czasie zajmujemy się jabłkami.

JABŁKA:

- 2,5 kg jabłek
- 2 płaskie łyżeczki cynamonu
- od 0,5 do 3/4 szklanki cukru (w zależności jak bardzo masz słodkie jabłka)
- ewentualnie: 1/2 szklanki rodzynek
- sok z 1/2 cytryny

Jabłka obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Odciśnij z nich sok.Wymieszaj je z pozostałymi składnikami.Sok wypij jest pyszny ;-)))

KRUSZONKA:

- 100 g masła
- 200- 220 g mąki pszennej
- 130 g cukru gruboziarnistego

W/w składniki łączymy razem na sypką i granulowatą tesksturę. 



Ciasto wyjmuj z lodówki, i wylep nim blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto rozprowadź równomiernie. Posyp na wierzch 2 łyżeczki kakao. Wyłóż wszystkie jabłka. Na samą górę posyp kruszonkę.
Ciasto piekłam 1 godzinę i 15 minut w temp. 170- 180 stopni C. Ostatnie 25 minut z termoobiegiem.
Ciasto powinno mieć złoty kolor.
Szarlotkę po upieczeniu możesz obsypać cukrem pudrem.




Gotowe!

Smacznego!



4 komentarze:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI