listopada 24, 2016

Kardamonowe ciasto z malinami


KARDAMONOWE CIASTO Z MALINAMI
PRZEPIS NA UCIERANE CIASTO



PROSTY PRZEPIS NA CIASTO Z MALINAMI


Dzisiaj zapraszam Was na przepyszne ciasto, które pachnie nieziemsko. Jest bardzo puszyste, lekko wilgotne z dodatkiem malin i sporą ilością kardamonu. Ciacho robi się na prawdę szybko i prosto, a efekt końcowy jest bardzo zadowalający. To fajny przepis na ciasto do popołudniowej kawy, czy chwilę słodkości na drugie śniadanie. Zapraszam Was bardzo serdecznie po przepis.

PRZEPIS NA CIASTO, składniki:

- 350 g mąki pszennej tortowej
- 1,5 łyżeczki sody
- kostka margaryny
- 4 jajka ekologiczne
- większa połowa szklanki cukru
- 2 łyżeczki mielonego kardamonu
- 5 łyżek mleka
- 2 garście mrożonych malin
- 6 łyżek migdałów
- 2 łyżki orzechów laskowych
  



WYKONANIE ciasta:


- żółtka, cukier, orzechy, migdały, kardamon i roztopioną margarynę zmiksuj blenderem na gładką masę
- mąkę wymieszaj z sodą
- ubij na sztywno pianę z białek z 1/4 łyżeczki soli
- do mąki dodajemy zmiksowaną masę z żółtkami, pianę z białek i maliny, całość wymieszaj na gładką masę
- przelej do formy do pieczenia ( u mnie bardzo wysoka mała tortownica)






PIECZENIE ciasta


- ciasto pieczemy w piekarniku, temp. 160 stopni C, grzanie: dół + termoobieg, czas pieczenia od 1 godziny i 10 minut do 1 godziny i 25 minut (ja piekłam właśnie 1godz. 25min) Pieczemy do suchego patyczka. 





WYPIEK




CIASTO całkowicie studzimy na kratce. 


Posypujemy cukrem pudrem, możemy też polać lukrem bądź czekoladą




Życzę Wam smacznego!

Mam nadzieję, że ten przepis na ciasto, będzie Waszym ulubionym przepisem na ciasto ucierane.

Pięknego dnia!

Zapraszam Was na Instagrama i Facebooka
;-)))





3 komentarze:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI