Kochani dzisiaj chciałabym Wam zdać relację z warsztatów kulinarnych w jakich miałam przyjemność brać udział w dniu 9 listopada w pięknym studio Smolna 8. Warsztaty odbyły się pod hasłem: Kulinarne nowINKI, mogliśmy na nich odkryć nowe i ciekawe połączenia smakowe z kawą Inką. Szefem kuchni był Sebastian Olma, znany Wam za pewne z programów kulinarnych z TV. Bardzo miły i sympatyczny szef w kuchni, o jakim każdy kuchcik mógłby pomarzyć.
Podczas wspólnego gotowania przygotowaliśmy cztery propozycje kulinarne tj.:
- Krem z
pieczoną dynią, imbirem, kawą Inką i grzankami
- Smażony
kalafior z morelami, kawą Inką i orzechem laskowym
- Łosoś z białą kaszą gryczaną w emulsji
kawowej, cukinią i pesto ziołowym
- Ciasto
marchewkowe z kawą Inką i sosem waniliowo -kardamonowym
- Kawa Inka z
gorzkim kakao, pudrem z cynamonu, smoothie bananowym z żółtych i czerwonych
bananów
- Kawa Inka z rozpuszczoną
czekoladą mleczną i puree z kokosa
- Kawa Inka z
mlekiem sojowym i śmietanką, podana z kawiorem z budyniu waniliowego
- Kawa Inka z
kruszonką z pistacji, orzechów brazylijskich i orzechów laskowych, udekorowana
owocami physalis
- Kawa Inka z wywarem
z ziaren mielonego lnu, słonecznika łuskanego
i z sokiem z aloesu
zdjęcie od fotografa z warsztatów
Ja wraz z dziewczynami miałyśmy za zadanie wykonanie ciasta marchewkowego. Wiadomo, gdzie słodkie tam i ja! hahah. Ciasto marchewkowe uwielbiam dlatego też lepiej nie mogłam trafić.
Wraz z dziewczynami lekko zmodyfikowałyśmy przepis szefa, dodając zdecydowanie mniej cukru, bo około 1/2 szklanki i około 30 g kawy Inki.
Nasza ekipa:
zdjęcie od fotografa z warsztatów
zdjęcie od fotografa z warsztatów
zdjęcie od fotografa z warsztatów
Przepis w oryginale podaję:
Ciasto
marchewkowe z kawą Inką i sosem waniliowo-kardamonowym
Składniki:
·
olej roślinny, 450 ml
·
mąka pszenna, 400 g
·
soda, 2 łyżeczki
·
cukier, 550 g (dodałyśmy 1/2 szklanki)
·
jajka, 5 szt.
·
sól, 1 łyżeczka
·
cynamon w proszku, 2 łyżki
·
marchewka tarta, 520 g
·
posiekane orzechy włoskie,
150 g
·
kawa zbożowa Inka
klasyczna, 150 g (dodałyśmy 3 łyżki)
Sposób wykonania:
1.
Nagrzej piekarnik do ok.
160-170 st. C. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem pergaminowym.
2.
Wymieszaj wszystkie
składniki ciasta marchewkowego w misce, aby dobrze
i dokładnie połączyły się, poza marchwią i orzechami.
3.
Gdy ciasto już jednolitą konsystencję,
dodaj startą marchewkę, kawę zbożową
i orzechy. Wlej ciasto do blaszki i piecz przez około 1,15 h. Sprawdź za pomocą
wykałaczki drewnianej, czy ciasto jest już upieczone. Jeśli wykałaczka
jest czysta po wyjęciu to znaczy, że ciasto jest gotowe.
4.
Zostaw do ostygnięcia, a
następnie delikatnie wyjmij.
5. GOTOWE!
zdjęcie od fotografa z warsztatów
Sos waniliowo-kardamonowy
Składniki:
· jajka, 5 szt.
· cukier, 80 g
· śmietana 36 %, 0,5 l
· laska wanilii, 1 szt.
· kardamon, 5 g
zdjęcie od fotografa z warsztatów
Sposób wykonania:
1. Śmietanę podgrzej z wanilią i kardamonem, żółtka ubij z cukrem i
stopniowo dodawaj do nich śmietanę.
2. Całość przeżuć do rondelka i delikatnie podgrzewaj,
aż masa zagęści się.
3. GOTOWE!
zdjęcie od fotografa z warsztatów
zdjęcie od fotografa z warsztatów
Krem z
pieczoną dynią, imbirem, kawą Inką i grzankami
Składniki na 5 porcji:
·
dynia,
2 kg
·
sól,
pieprz, cukier
·
tymianek
·
włoszczyzna,
1 pęczek
·
imbir,
100 g
·
kawa
zbożowa Inka klasyczna, 100 g
·
chilli,
20 g
·
chleb
tostowy
·
masło,
100 g
·
kolendra,
50 g
Sposób wykonania:
1. Dynie pokrój na ćwiartki, dopraw
solą, pieprzem, cukrem i tymiankiem.
2. Wstaw do piekarnika na 20-25 minut do
temp. 170 st. C.
3. Z włoszczyzny ugotuj wywar warzywny.
4. Upieczoną dynię przełóż do garnka,
dodaj posiekany imbir, kawę zbożową i chilli.
5. Wszystko smaż około 10 minut i zalej
gotowym wywarem warzywnym, gotuj ok. 10 minut i zmiksuj na gładką konsystencję.
6. Grzanki pokrój w kostkę, usmaż na
maśle i przełóż na papierowy ręcznik.
8. GOTOWE!
zdjęcie fotografa
Smażony
kalafior z morelami, kawą Inką i orzechem laskowym
Składniki:
·
kalafior,
1 szt.
·
olej
do smażenia
·
mleko,
0,5 l
·
śmietana
36 %, 0,5 l
·
sól,
pieprz
·
cukier,
100 g
·
morela
suszona, 50 g
·
kawa
zbożowa Inka klasyczna, 100 g
·
orzech
laskowy, 150 g
Sposób wykonania:
1. Kalafior pokrój na większe różyczki, następnie
przekrój je na połówki i zostaw do smażenia.
2. Resztę kalafiora drobno posiekaj,
włóż do garnka, zalej mlekiem i gotuj do miękkości. Gdy kalafior będzie odpowiednio
ugotowany, zmiksuj go na gładkiej konsystencji puree i dopraw do smaku solą i
pieprzem.
3. Wodę zagotuj z cukrem i dodaj
posiekaną morelę.
4. Syrop z morelą odstaw do ostygnięcia.
5. Różyczki kalafiora zanurz w kawie
zbożowej i smaż na oleju do uzyskania złotego koloru, przełóż do piekarnika i
piecz ok. 10 minut w 170 st. C.
6. Na talerzu wyłóż puree z kalafiora,
smażonego kalafiora, kawałki moreli, po czym wszystko posyp startym orzechem
laskowym.
7. GOTOWE!
Łosoś z białą kaszą gryczaną w emulsji
kawowej, cukinią i pesto ziołowym
Składniki na 5 porcji:
·
filet
łososia, 700 g
·
biała
kasza gryczana, 500 g
·
liść
laurowy, ziele angielskie
·
kawa
zbożowa Inka klasyczna, 100 g
·
masło,
50 g
·
sól,
pieprz
·
cukinia,
500 g
Sposób wykonania:
1. Łososia smaż od strony skóry,
następnie przełóż na blaszkę i wstaw do piekarnika na 10 minut do temp.
180 st. C.
2. Białą kaszę gryczaną ugotuj w
wodzie z liściem i zielem angielskim.
3. Gdy kasza będzie miękka odlej z wody,
dodaj kawę zbożową i zimne masło.
4. Mieszaj tak długo, aż nie powstanie
emulsja. Na koniec dopraw do smaku solą
i pieprzem.
5. Cukinię pokrój w kostkę, ugotuj
w wodzie, do momentu, aż będzie miękka i odcedź.
6. Ugotowaną cukinię wymieszaj z pesto
ziołowym. Na talerzu ułóż pesto, kawałki cukinia, kaszę gryczaną i smażony
filet z łososia.
7. GOTOWE!
zdj. fotografa
I przepisy od grupy barmanów Rabarabry ;-)
Kawa Inka z
gorzkim kakao, pudrem z cynamonu, smoothie bananowym z żółtych i czerwonych
bananów
zdjęcie fotografa
·
gorzkie kakao – ok. 10-15 g
·
starty cynamon – ok. 2-5 g
·
banany żółte – ok. ½ banana
·
banany czerwone – ok. ½ banana
·
kawa zbożowa Inka klasyczna – ok. 6-10 g
·
woda lub mleko ( do zaparzenia kawy ) – ok. 200-250 ml
Sposób
przygotowania:
1. Zaparzamy
kawę Inka i odstawiamy do ostygnięcia.
2. Cynamon
dokładnie mieszamy z gorzkim kakao.
3. Banany
myjemy, obieramy ze skórek, usuwamy końcówki i rozgniatamy na jednolitą masę.
4. Wszystkie
składniki łączymy i zalewamy w szklance kawą.
5. Według
preferencji koktajl można dodatkowo podgrzać.
6. GOTOWE!
|
Wielkość
porcji oraz waga użytych składników w większości przepisów zależą od indywidualnych
preferencji przygotowującego napój.
Kawa Inka z rozpuszczoną
czekoladą mleczną i puree z kokosa
Składniki / porcja na 350 ml:
·
wiórki kokosowe ok. 4-10 g
·
laska wanilii – 1 sztuka
·
śmietanka 36 % – ok. 25-50 ml
·
mleko 3 % – ok. 200-250 ml
·
czekolada mleczna ¼ tabliczki
·
kawa zbożowa Inka klasyczna ok. 6-10 g
Sposób
przygotowania:
1.
Zaparzamy kawę zbożową Inka i odstawiamy do
ostygnięcia.
2.
W małym garnku podgrzewamy pół tabliczki mlecznej
czekolady, dodając mleko, śmietankę, a następnie posypując laską wanilii.
3.
Na dno szklanki wrzucamy wiórki kokosowe i dodajemy
rozpuszczoną, gorącą czekoladę.
4.
Całość zalewamy kawą, po czym posypujemy startymi
wiórkami kokosowymi dla dekoracji.
5.
GOTOWE!
|
Wielkość porcji oraz waga użytych składników w większości przepisów zależą od indywidualnych preferencji przygotowującego napój.
Kawa Inka z
mlekiem sojowym i śmietanką, podana z kawiorem z budyniu waniliowego
Składniki: / porcja na
350 ml
·
mleko sojowe – ok. 200-250 ml
·
śmietanka 36 % m – ok. 25- 50 ml
·
laska wanilii – 1 sztuka
·
budyń waniliowy – ok. ¼ opakowania
·
kawa zbożowa Inka klasyczna – ok. 4 - 10 g
Sposób
przygotowania:
1. Zaparzamy
kawę Inka i odstawiamy do ostygnięcia.
2. Przyrządzamy
budyń w garnuszku, po ugotowaniu wstawiamy do zamrażarki na minimum 45 minut.
3. Do szklanki z
kawą dodajemy mleko sojowe, roztartą wanilię i śmietankę. Całość energicznie
mieszamy.
4. Dodajemy
kawałeczki mrożonego budyniu według uznania.
5. GOTOWE!
|
Wielkość porcji oraz waga użytych składników w większości przepisów zależą od indywidualnych preferencji przygotowującego napój.
Kawa Inka z
kruszonką z pistacji, orzechów brazylijskich i orzechów laskowych, udekorowana
owocami physalis
zdjęcie fotografa
Składniki / porcja na 350 ml:
·
pistacje łuskane – ok. 10 g
·
orzechy brazylijskie – ok. 2-5 g
·
orzechy laskowe – ok. 2-5 g
·
owoce physalis – 1 sztuka
·
kawa zbożowa Inka klasyczna 4 - 10 g
·
woda lub mleko (do zaparzenia kawy) – ok. 200-250 ml
Sposób
przygotowania:
1. Zaparzamy
kawę Inka i przelewamy do garnka, trzymając na małym ogniu.
2. Orzechy wsypujemy
na rozgrzaną patelnię i smażymy ok. 2-3 minut, co jakiś czas potrząsając.
3. Orzechy z
patelni wsypujemy do moździerza i rozgniatamy.
4. Kawę z garnka
przelewamy do szklanek, a następnie posypujemy ją pyłem z orzechów i dekorujemy
owocami physalis.
5. GOTOWE!
|
Kto jak kto ale ta Pani opowiadała bardzo ciekawie o samej produkcji kawy Inki, podczas konsumpcji, co mnie bardzo ciekawiło jako technologa żywności. A poza tym spójrzcie na ten look! Cudnie! ;-)))
Wielkość
porcji oraz waga użytych składników w większości przepisów zależą od
indywidualnych preferencji przygotowującego napój.
Kawa Inka z wywarem
z ziaren mielonego lnu, słonecznika łuskanego
i z sokiem z aloesu
Ten napój właśnie przygotowywałam z dziewczynami ;-), kilka moich fotografii ;-)
Składniki / porcja na 350 ml:
·
ziarna lnu – ok. 5 g
·
łuskany słonecznik – ok. 5-15 g
·
sok z aloesu – ok. 25 ml
·
kawa zbożowa Inka klasyczna – ok. 5-10 g
·
woda lub mleko (do zaparzenia kawy) – ok. 250-300 ml
Sposób
przygotowania:
1. Zaparzamy
kawę Inka i odstawiamy do ostygnięcia pod przykryciem na minimum 30 minut.
2. Ziarna lnu i słonecznika
rozgniatamy w moździerzu.
3. Do szklanki
wsypujemy rozgniecione ziarna i zalewamy kawą.
4. Dodajemy – według
uznania – sok z aloesu, nie mieszamy.
5. GOTOWE!
zdjęcie fotografa
Przyłapana w akcji przez fotografa ;-)))
(zdjęcie fotografa)
;-) To był bardzo mile spędzony czas!
Polecam Wam wypróbowanie przepisów z kawą Inką!
;-)))
Świetne potrawy! :)
OdpowiedzUsuń