TABBOULEH
Tabbouleh to pyszna sałatka, która można jeść jako danie główne, ale również wykorzystać, jako dodatek do mięs czy ryb. Sałatka ta jest przygotowywana w Libanie i krajach arabskich. Jej cechą charakterystyczną jest duża ilość mięty i natki pietruszki. Tabbouleh jest przygotowywana na bazie kaszy bulgur. Sałatka jest aromatyczna, o nucie cytrusowym, bardzo odświeżająca, dzięki dużej ilości zieleniny i idealnie komponuje się z czerwonym mięsem. Polecam do wołowiny czy wieprzowiny z grilla.
PRZEPIS TABBOULEH
SKŁADNIKI:
- 1 szklanka suchej kaszy bulgur
- 1/2 dużego pęczka natki pietruszki
- 1/2 pęczka zielonej mięty (taka sama ilość co natki, jeśli miętę masz w donnicy)
- 1 ząbek czosnku
- sok z 1 cytryny
- 2 średnie pomidory malinowe
- 1 długi ogórek
- 1/2 papryki zielonej ( w wersji oryginalnej bez)
- 1/2 cebuli czerwonej słodkiej
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek
- sól, pieprz, ewentualnie sumak
Kaszę bulgur przygotuj według instrukcji na opakowaniu.
Zioła posiekaj drobno z czosnkiem.
Pomidory, paprykę i ogórek kroimy w drobną, równą kosteczkę.
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, dodajemy sok z cytryny, oliwę i przyprawy.
Gotowe! ;-) Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.