sierpnia 09, 2017

CYTRYNOWE MUFFINKI Z BORÓWKAMI!









Cytrynowe muffinki z borówkami!


Dzisiaj szybka i bananie prosta rzecz, muffinki! Lubię muffinki o smaku cytrynowym, które idealnie komponują się z kwaśnymi owocami takimi jak: jagody czy borówki. I pomyśleć, że jeszcze dwa lata temu nie potrafiłam zrobić dobrego ciasta ucieranego! Teraz ucierane to ciasto, które jest na moim stole najczęściej! Jest proste, zawsze się udaje, nie zsycha się i można go modyfikować na wiele, wiele sposobów. No to do dzieła!


PRZEPIS NA MUFFINKI Z BORÓWKAMI:


ciasto:

- 330 g mąki pszennej babuni
- 30 g mąki ziemniaczanej lub proszek budyniowy
- 150 g cukru pudru
- sok z 1/2 cytryny (dojrzałej i soczystej)
- 1 kostka masła (200g)
- 1 płaska łyżeczka sody
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 250 g borówek obtoczonych w mące
- 4 jajka
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1-2 łyżki mleka

Białka oddziel od żółtek.
Masło ucieramy na puch, dodajemy cukier puder i dalej ucieramy. Dodajemy po jednym żółtku i proszek budyniowy i dalej ucieramy. Masa powinna być puszysta.
Mąkę wymieszaj z sodą i proszkiem do pieczenia.
Białka ubij na sztywno z 2 szczyptami soli.
Do masy maślanej dodaj 2 łyżki mąki i mleko, jogurt, ucieraj dalej, dodaj znowu dwie łyżki mąki, sok z cytryny,  dalej ucieraj. Dodaj całą zawartość maki i ucieraj.
Dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj masę.
Borówki obtocz w mące i dodaj do masy.
Foremki wypełnij masą do 3/4 wysokości.
Pieczemy w temp 180 stopni C przez około 35-40 minut. Na złoty kolor, do suchego patyczka.
Pieczenie: dół, ostatnie 10 minut dół + termoobieg




PROSTY KREM CZEKOLADOWY:


- 250 ml śmietany 36%
- 3 płaskie łyżki proszku żelatyny
- 2 łyżki serka mascarpone (bądź ricotty)
- 3/4 czekolady

Żelatynę rozpuść w minimalnej ilości wrzątku.
Czekoladę rozpuść w mikrofali bądź kąpieli wodnej.
Śmietanę ubij na sztywno, dodawaj naprzemiennie po łyżce czekolady, żelatyny i serka. Całość schłodź w lodówce przez 10 minut. Wyłóż na babeczki. Dodaj borówki i gotowe!
Jeśli lubisz mocno czekoladowe babeczki to możesz jeszcze polać je rozpuszczona czekoladą, ale dla mnie to już by były za słodkie!

;-)



Smacznego!

2 komentarze:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI