Frittata z młodych ziemniaków, kiełbasek i szczypiorku!
Dzisiaj mam dla Was bardzo pyszne i proste danie, posiłek idealny na lato bo wymaga bardzo mało wysiłku, jest pyszny, pożywny, smakuje całej rodzinie i w dodatku w prosty sposób możesz go modyfikować i przygotować na różne sposoby. Do przygotowania tego dania, potrzebujesz dobrej jakości kiełbasek, młodych ziemniaków najlepiej o kolorze żółtym, ekologicznych jajek i dobrej jakości masła i oliwy. Frittatę możesz przygotować z wieloma składnikami, wystarczy, że dodasz podsmażone na maśle kurki lub grzyby i uzyskasz frittatę grzybową, możesz dodać pomidory malinowe, oliwki, bądź ulubiony ser. Dzisiaj dzielę się z Wami moim ulubionym pomysłem na frittatę!
Polecam!
PRZEPIS NA FRITTATĘ
SKŁADNIKI:
- 8 sporych młodych ziemniaków
- 1 opakowanie kiełbasek śląskich z papryką Henryk Kania Maestro
- 2 ząbki czosnku
- 1 szalotka
- 4 jajka
- sól, pieprz
- dymka
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy
- 1/3 szklanki mleka
opcjonalnie: ser żółty, pomidory, bądź kurki
WYKONANIE:
Ziemniaki obieramy i kroimy w dość cienkie plastry.
Kiełbaski kroimy na plasterki. Jajka zmiksuj z czosnkiem, szalotką i przyprawami.
Żeliwną patelnię wysmaruj masłem, wyłóż częścią ziemniaków, oprósz solą, przełóż kiełbaskami pokrojonymi w plasterki, następnie znowu ziemniaki i na sam wierzch plasterki kiełbasek. Całość polej oliwą z oliwek i zalej 100 ml wody, przykryj pokrywka i smaż przez 35 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Wlej masę z jajek i mleka i wstaw do piekarnika na 15 minut temp. 200 stopni C.
Całość posyp posiekanym szczypiorkiem.
Życzę Wam smacznego!
Pyszne!
Wpis powstał we współpracy z Henryk Kania Maestro.
Wygląda smacznie! :)
OdpowiedzUsuń