sierpnia 11, 2017

Kanapki z figą i łososiem! Mniam!!!


Figi są przepysznymi owocami, które nadają się do wielu dań. Figi można dodawać do śniadania, czy to na kanapkę, czy do owsianek, jaglanek, do gofrów czy naleśników. Można z nich wyczarować najlepsze na świecie konfitury, lubią połączenie z mięsem bądź rybą. Smakują dobrze świeże, jak i pieczone.
Możecie być pewni, że pokażę Wam kilka fajnych i pysznych pomysłów na wykorzystanie fig.
Dzisiaj natomiast chciałam Wam pokazać jeden z najprostszych, a jakże pysznych pomysłów na figi.
Szybkie kanapeczki z figami. Możecie je wykonać na ciepło- rumieniąc kromki chleba w tosterze, bądź standardowo. Wybierzcie dobrej jakości pełnoziarniste pieczywo, mocno skropcie je oliwą z oliwek. Łososia wędzonego porwijcie na mniejsze kawałeczki i przełóżcie do miseczki. Skropcie go oliwą, sokiem z cytryny i posypcie posiekanym koperkiem, doprawcie solą i pieprzem. Całość wymieszajcie i odstawcie na 15 minut. 
Na kromki chleba wyłóżcie dowolną ulubioną sałatę, zamarynowanego łososia a na sam wierzch pokrojone w cienkie plastry figi.
Gotowe!

Jeśli lubisz bogate w smaku wersje kanapek, to możesz dodatkowo kanapki posypać startym parmezanem bądź pokruszoną fetą. 
Druga opcja posiekaj mocno orzechy laskowe bądź włoskie i obsyp kanapkę.
Trzecia wersja: użyj sera pleśniowego pokrojonego na małe trójkąciki

Życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI