lipca 03, 2017

SERNIK KOKOSOWY Z CZERWONĄ PORZECZKĄ I CHIA!



  

SERNIK KOKOSOWY Z CZERWONĄ PORZECZKĄ I CHIA!


Lato! Pyszny okres w roku, czas w którym nie może zabraknąć pysznego ciasta na stole. Z racji upałów wybieramy częściej te na zimno. Tak, jak dzisiaj u mnie kokosowy sernik, z aromatyczną i soczystą czerwoną porzeczką, nasionami chia i truskawkami. 
Lubię takie ciasta, są to najlepsze letnie desery, które też po troszku pełnią funkcję takich niby lodów, bo sięgamy po nie do lodówki, i jemy w mocno schłodzonej postaci, bo takie właśnie smakują najlepiej!
Deser postanowiłam przygotować w wegańskiej wersji i o bardzo subtelnym i ciekawym smaku. Jak dobrze wiecie uwielbiam kokos i świeże sezonowe owoce, dlatego ten sernik zagości pewnie u mnie na stole jeszcze nie raz! 




SKŁADNIKI:

MASA NR 1:

- 5 łyżek nasion chia
- 250 ml mleczka kokosowego
- 50 ml śmietanki kokosowej
- 100 ml wody
- 1/2 szklanki owoców porzeczki czerwonej
- 2-3 łyżki cukru Diamant
- 10 g żelatyny (możesz użyć agaru, 2 łyżki)
- 50 ml wrzątku

Nasiona chia zalej wodą i odstaw na 20 minut.
Żelatynę zalej wrzątkiem i rozpuść.
Mleczko kokosowe połącz za pomocą trzepaczki z śmietanką kokosową, namoczonymi nasiona chia i żelatyną. Dodaj cukier i dobrze wymieszaj. Dodaj czerwoną porzeczkę, masę wstaw do lodówki na 10-15 minut, aby zgęstniała.


MASA NR 2:

- 100 ml śmietanki kokosowej z puszki (stała część)
- 100 ml zmiksowanych dojrzałych truskawek
- 100 ml zmiksowanych czerwonych porzeczek
- 2 płaskie łyżki cukru Diamant
- 1/3 łyżeczki pyłku kwiatowego
- 8,5 g żelatyny (możesz użyć agaru 1,5 łyżki)
- 50 ml wrzątku

Śmietankę, truskawki, porzeczki i pyłek kwiatowy wymieszaj w misce za pomocą trzepaczki, dodaj cukier i rozpuszczoną żelatynę we wrzątku.
Całość wylej do małej wysokiej tortowonicy, wcześniej wysmarowanej olejem kokosowym.
Wstaw do lodówki na 35 minut. Gdy masa stężeje na tyle, abyś mogła na nią wylać masę z chia, wykonaj ten krok.
Tortownicę wstaw do lodówki na 4-5 godzin.
Wegański sernik kokosowy wyjmij na paterę, udekoruj owocami.
Całość możesz dodatkowo oprószyć cukrem pudrem.

Gotowe!

Smacznego!




Przepis zgłaszam do konkursu, możecie mocno trzymać kciuki, albo chuchać na szczęście ;-)))

Cudownego dnia!


Cukier z głową

6 komentarzy:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI