Focaccia z rozmarynem i kabanosami!
Lato w pełni! Dzisiaj chciałam Wam zaproponować pyszny pomysł na focaccie z rozmarynem i kabanosami o smaku chilli marki Maestro. Danie jest dość lekkie ale sycące za razem. Może służyć jako danie główne lub jako dodatek do wielu sałatek, gulaszów czy jako dodatek do grilla.
Polecam Wam bo przepis jest bardzo prosty i pyszny!
SKŁADNIKI:
- 450 g mąki pszennej typ 00 (mąka włoska)
- 4 g drożdży świeżych
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 4-5 kabanosów piri piri Maestro Henryk Kania
- 1/2 łyżeczki soli
- kilka gałązek rozmarynu
- 220 ml letniej wody
- dodatkowo oliwa z oliwek do posmarowania focacci
Do miski wsyp mąkę i rób wgłębienie. W kubku rozmieszaj wodę z drożdżami i szczyptą cukru.
Wlej we wgłębienie i wymieszaj z częścią mąki na gęstą papkę. Rozczyn zostawiamy na 20 minut. Po tym czasie zagniatamy ciasto, dodajemy oliwę z oliwek i sól. Całość wyrabiamy 15 minut. Odstawiamy do podwojenia objętości. Formę wysmaruj oliwą z oliwek, wyłóż ciasto, nadziej kabanosami i listkami rozmarynu.
Całość skrop oliwą z oliwek.
Pieczemy 35 minut w temp 200 stopni C.
Podajemy na zimno lub na ciepło!
Pyszne!
Ja uwielbiam focaccie na ciepło z oliwą z oliwek i octem balsamicznym!
Smacznego!
Wpis powstał we współpracy z marką Henryk Kania
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.