maja 19, 2017

Jak zrobić prawidłowo kotleta schabowego z kością?


Nie samymi sałatkami człowiek żyję, a głównie ten płci męskiej, musi zjeść dobry kawałek mięsa. 
A jak mięso to albo stek z antrykotu wołowego albo kawał schabu z kością. 
Dzisiaj pokaże Wam, jak prawidłowo usmażyć kotleta schabowego!
To do roboty!


KOTLET SCHABOWY Z KOŚCIĄ!




Pierwsza najważniejsza rzecz to mięso, jakie kupicie.
Powinno być:
- niezbyt czerwone, raczej w ładnym różowym kolorze
- schab zawsze kupujemy z kością, dzięki temu mięso już po obróbce jest bardziej soczyste
- kupujemy schab "normalnej" wielkości, zbyt duży oznacza, że był wycięty z bardzo dużej, tym samym przerośniętej i tłustej świni.
- warto zawsze poprosić aby Pani w sklepie, pokroiła już mięso z kością, zazwyczaj w sklepach są do tego piły, będziemy mieć już sprawę z głowy
- mięso musi być jak najświeższe
- mięso rozbijamy tłuczkiem z obu stron, kawałek mięsa możesz włożyć do siateczki, aby przy ubijaniu, nie zapryskać siebie i połowy kuchni ;-)
- mięso oprószamy solą i świeżo zmielonym pieprzem
- obtaczamy najpierw w mące najlepiej typ 480, potem w roztrzepanych jajkach kurzych, lekko posolonych, a następnie w bułce tartej dobrej jakości.



Kotlet schabowy powinno smażyć się na smalcu, a nie na oleju rzepakowym, taki jest najlepszy.
Ale jednak zdrowsza wersja będzie na oleju rzepakowym i ja wybieram ten tłuszcz.
Smażymy na złoty kolor, temperatura patelni nie może być zbyt wysoka, bo tylko spalicie sobie panierkę na kotlecie.



Do mięsiwa możecie przygotować szybką sałatkę, u mnie mieszanina sałat, ogórka i oliwy z oliwek. Doprawiona solą, pieprzem i sokiem z cytryny.



Ważne aby podczas pieczenia, nie przewracać kilka razy kotleta na patelni. Smażymy jedną stroną, potem drugą i gotowe!






Przenosząc kotleta na talerz, poczekaj chwilę aby pozbyć się nadmiaru oleju.
Tak przygotowany kotlet, jest soczysty, i bardzo smaczny.
Możecie go podawać z wieloma dodatkami jak kasze, ziemniaki, frytki warzywne, sałatki czy sosy.
U nas sos pieczarkowy i sałatka!

Życzę Wam smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI