DIETETYCZNA SAŁATKA DO PRACY Z TUŃCZYKIEM
FIT FOOD / LUNCH DO PRACY
Dzisiaj mam dla Was bardzo prostą i przepyszną propozycję na sałatkę z tuńczykiem, w dość oryginalnym wydaniu. Zazwyczaj tuńczyk w sałatce pojawia się w towarzystwie jajka, bo tak smakuje najlepiej, i jest to też dobre źródło białka, ale w tej sałatce nie ma nudy! Znajdziecie tutaj wyborne połączenie ryby i marynowanego różowego imbiru, który tak chętnie zjadamy do sushi. Polecam Wam tą sałatkę, którą zrobicie w kwadrans.
Łapcie przepis!
PRZEPIS NA SAŁATKĘ Z TUŃCZYKIEM!
SKŁADNIKI:
- garść rukoli
- 2 łyżki tuńczyka z wody (puszka)
- 1 ugotowane na twardo jajo ekologiczne
- 1/4 ogórka zielonego
- 5 czarnych oliwek
- 7 plastrów imbiru w zalewie
- 5-6 ugotowanych w osolonej wodzie pieczarek
- oliwa z orzechów włoskich, sól himalajska, 1 łyżeczka soku z cytryny, 1/3 łyżeczki musztardy miodowej, mieszanka ziół
Rukolę myjemy, wykładamy na talerz, dodajemy pokrojony w plasterki ogórek, jajko pokrojone na ćwiartki, tuńczyka, oliwki pokrojone w plasterki.
Pieczarki przesmażam na oliwie przez 1 minutę i dodaję do sałatki.
Do oliwy dodaję, sok z cytryny, musztardę i zioła. Dressingiem polewam sałatkę.
Na wierzch układam plastry marynowanego imbiru.
Gotowe!
Smacznego!
Świetny pomysł! :)
OdpowiedzUsuń