kwietnia 04, 2017

Kardamonowo- pomarańczowa Babka Wielkanocna!




POMARAŃCZOWO-KARDAMONOWA BABKA WIELKANOCNA!

Puszysta, lekko wilgotna i bardzo aromatyczna! Nie zsycha się, bardzo długo utrzymuje świeżość, dzięki użyciu soku z pomarańczy, cukru o smaku pomarańczowym i świeżo zmielonych ziaren kardamonu, pachnie obłędnie! Oblana delikatnie lukrem śmietankowym i posypana aromatyczną przyprawą karmelowo-waniliową. Babka wielkanocna, która gwarantuje, że znika w kilka chwil. Polecam Wam gorąco na świąteczny stół!




PRZEPIS NA POMARAŃCZOWO-KARDAMONOWĄ BABKĘ WIELKANOCNĄ!


składniki:

- 4 żółtka
- 300 g mąki tortowej
- 50 g mąki pszennej zwykłej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 5 białek
- 120 ml śmietanki 30%
- 140 g cukru pudru
- 1 opakowanie skórki pomarańczowej KOTANYI
- 1 opakowanie cukru o smaku pomarańczowym KOTANYI
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sok z średniego pomarańcza
- 250 ml oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka roztartych w moździerzu ziaren kardamonu KOTANYI

PONADTO:
 - 50 ml śmietanki 30%
- 1 białko
- 1/2 szklanki cukru pudru
- przyprawa Karmel i Wanilia ze skórką pomarańczową KOTANYI




Żółtka, olej, śmietankę, sok z pomarańcza i kardamon zmiksuj blenderem na gładką masę, ucieraj ją przez 10 minut.
Mąki wymieszaj ze sobą dodaj proszek do pieczenia.
Białka ubij na sztywno, dodaj cukier puder i ubijaj dalej na sztywną pianę.
Do miski z mąkami dodaj masę z żółtkami, skórkę pomarańczową i cukier pomarańczowy dokładnie wymieszaj masę. Dodaj ubite na sztywno białka i delikatnie wprowadź je do masy. 
Ciasto przelej do silikonowej formy na babkę, bądź metalowej formy, wcześniej wysmarowanej olejem.
Ciasto pieczemy 1 godzinę i 10 minut, w temperaturze 180 stopni C.
Studzimy całkowicie na kratce.

 Białko wymieszaj ze śmietanką i cukrem pudrem, na gładką masę, za pomocą trzepaczki. Polej babkę. Posyp na wierzchu posypką o smaku Karmel i Wanilia, ze skórką pomarańczową.

Życzę Wam smacznego!

Pięknego dnia!


4 komentarze:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI