ZIELONY GROSZEK!
WIOSENNE PRZEPISY! PIETRUSZKOWE KASZOTTO Z MŁODYM GROSZKIEM!
Wiosna chyba zaskoczyła Nas wszystkich, taką piękną pogodą w miniony weekend. Dużo słońca, błękitne niebo, niczym lato. Zatęskniłam jeszcze mocniej za zielonymi, świeżymi warzywami, za letnimi, lekkimi smakami. Ale przednówek, to czas, w którym dość trudno o młode warzywa. Część jest importowana i możemy kupić chrupiące i świeże, tętniące kolorem warzywa. Ja tęsknie za młodym polskim groszkiem i nie mogę się doczekać momentu, jak będę go chrupać. Tymczasem muszę zadowolić się tym co w sklepie. Dzisiaj proponuję Wam pyszne kaszotto, z pęczaku, z dodatkiem karmelizowanej pietruszki i młodym blanszowanym i podsmażanym na masełku groszkiem. Boskie! Pyszne danie! Polecam Wam, trochę zielonego na talerzu ;-)
PRZEPIS NA KASZOTTO:
- 2 pietruszki
- 1,5 szklanki ugotowanego pęczaku
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz
- świeża zielona mięta
- łyżeczka miodu
- lampka białego wina bądź cydru
ponadto:
- 2 garście młodego groszku
- 2 łyżki masła klarowanego
- odrobina soli
Obierz pietruszki, pokrój na drobną kostkę. Czosnek posiekaj i utrzyj w moździerzu z oliwą i odrobiną soli.
Rozgrzej patelnię, dodaj masło i pietruszkę, podsmaż na złoty kolor, dodaj miód i wino. Gotuj aż całość odparuje a gruszka zmięknie. Dodaj, ugotowany pęczak i czosnek z oliwą. Całość duś, mieszając co chwilę, przez 10 minut.
W międzyczasie wrzuć na gotującą się wodę groszek na max. 3 minuty. Wyłów łyżką cedzakową i przełóż do miski z zimną wodą. Przelej na sito. Jak dobrze obcieknie z nadmiaru wody, przesmaż przez 2 minuty na maśle.
Groszek podajemy z gorącym kaszotto posypanym posiekaną miętą.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.