kwietnia 05, 2017

SIROCCO- SABRINA GHAYOUR, wyd. Insignis, RECENZJA



Dzisiaj chciałam, podzielić się z Wami, recenzją książki "Sirocco" autorstwa Sabriny Ghayour, która ukazała się nakładem wydawnictwa Insignis. To kulinarny bestseller, z całą masą wspaniałych smaków Bliskiego Wschodu. Jak sama autorka pisze, dzięki swoim korzeniom dobrze zna się na smakach i składnikach kuchni bliskowschodniej. Lubi używać dużej ilości przypraw i ziół. Wychowała się w Anglii, ale jej korzenie pochodzą z Iranu. Przepisy są subtelne, aromatyczne a innym razem ostre i wonne. Ten sposób podejścia do kuchni jest bardzo bliski mojemu sercu, a kuchnia bogata w przyprawy i smaki, które sama często stosuje takie jak: zatar, sumak, melasa z granatów, kardamon, szafran, harissa czy chili. To co jest dla mnie nowością to kiszone cytryny, czy papryka Pul biber.




W książce znajdziecie wiele na prawdę ciekawych przepisów, które z łatwością zrobicie w domu.


Książka podzielona jest na rozdziały:


- PYSZNE ŚNIADANIA I BRUNCHE


- MAŁE CO NIECO I SŁONE PRZEKĄSKI


- PIĘKNE SAŁATKI I DODATKI


- DOSKONAŁE DANIA GŁÓWNE


- WSPANIAŁE WYPIEKI I KUSZĄCE SŁODKOŚCI

Książka jest solidnie wydana, w grubej twardej oprawie. Każdy przepis jest oprawiony w fotografie, które oddają charakter dania. Same przepisy są podane w bardzo lekki sposób. Kuchnia prezentowana w książce wydaje się po prostu łatwa i smaczna, wydaje mi się, że po prostu dla każdego, kto chciałby odkryć nowe smaki.




Przepisem, z  którym chciałabym się z Wami podzielić to sałatka do obiadu, troszkę nam znana Coleslaw, ale w kompletnie innej formie. Koniecznie do wypróbowania!



Po resztę aromatycznych dań zapraszam Was do lektury tej książki.

Przepisy, które na pewno zrobię to niewątpliwie: 

- CUKINIOWO- ZIEMNIACZANY KUKU Z SZAFRANEM ( przepis na 71 stronie)


- TADŻIN CIECIORKOWO-DYNIOWY Z HARISSĄ I KISZONĄ CYTRYNĄ ( przepis na 164 stronie)


- KURCZAK PIECZONY W CYTRUSACH I ZATARZE (przepis na 177 stronie)



Moim zdaniem ta książka powinna się znaleźć, na półce, ale chyba lepszym określeniem byłoby, na kuchennym blacie, każdego kto interesuje się kuchnią i kocha odkrywać nowe smaki!

Gorąco Wam polecam tą książkę, mi przypadła bardzo do gustu ;-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI