CHLEB NA ZAKWASIE ŻYTNIM
RECEPTURA - CHLEB Z VERMONT J. HAMELMANA.
Domowy chleb na zakwasie żytnim. Nie ma nic lepszego niż prawidłowo upieczony bochenek chleba. Idealnie cienka skórka, miąższ puszysty, po zgnieceniu wraca do formy.
Chleby na zakwasie zdecydowanie dłużej zachowują świeżość. Są zdrowsze. I bez porównania smaczniejsze od chlebów na drożdżach. Gwarantuje Ci, że jak zrobisz prawidłowo ten chleb, będziesz bardzo często sięgał do takiego przepisu. Polecam gorąco!
Sprawdź też przepis : CHLEB Z VERMONT NA MĄCE ORKISZOWEJ
PRZEPIS NA CHLEB Z VERMONT ii
PO MOJEJ MODYFIAKCJI nr 2
SKŁADNIKI:
ZACZYN:
- 140 g mąki pszennej chlebowej typ 720
- 40 g zakwasu żytniego dokarmionego 12 godzin wcześniej
- 170 g wody
W/w składniki wymieszaj ze sobą, przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce na minimum 12 godzin (ja nastawiam na noc zawsze)
CIASTO:
- 350 g mąki orkiszowej typ 630
- 300 g mąki pszennej chlebowej
- 120 g mąki żytniej
- 420 g wody
- 20 g soli
- cały zaczyn
W dużej misce zmieszaj mąkę żytnią z orkiszową, pszenną i wodą, odstaw na 30 minut do godziny.
Do miski dodaj zaczyn, wymieszaj i odstaw na 30 minut do godziny.
Dodaj sól i wymieszaj ciasto, przykryj folią.
Ciasto pozostaw do wyrastania przez minimum 2,5 godziny. W tym czasie dwukrotnie je przekładamy, przykrywamy połową ciasta, drugą połowę. Uderzamy też dłonią w ciasto, aby zlikwidować bąble.
Po 2,5 godzinie wyciągamy ciasto na stolnicę, dzielimy na dwie części, składamy na chleb (jak kopertę, potem w wałek).
Formujemy dwa bochenki. Przekładamy do dwóch koszyczków do wyrastania chleba, wcześniej oprószonych mąką.
Jeśli nie masz koszyczka to użyj tak jak ja durszlaka, ułóż na nim ściereczkę i posyp mąką. Włóż ciasto i niech wyrasta.
Proces ten powinien trwać minimum 2,5 godziny. Ciasto podwoiło swoją objętość.
W tym czasie nagrzej piekarnik do temperatury 240 stopni C.
Na blaszce ułóż papier do pieczenia i przełóż wyrośnięte chleby, natnij je szybkim ruchem, bądź użyj do tego ostrych nożyczek.
Chleb pieczemy 40 minut do 50 minut. (mój piekł się 45 minut)
Pilnuj aby chleb się nie spiekł zbyt mocno, każdy piekarnik przy tak wysokich temperaturach zachowuje się inaczej ;-)
Chleb studzimy całkowicie na kratce. Bardzo ważny proces.
Dopiero jak wystygnie możemy kroić.
Świetny pomysł! :-)
OdpowiedzUsuńGdzie kupujesz mąki? Szukam i szukam i nie mogę znaleźć.
OdpowiedzUsuńHej lubie markę pollgreen i swojamąka.pl
UsuńWitam, co znaczy "cały zakwas" ile go powinno być? proszę o gramy
OdpowiedzUsuńWszystko jest napisane w składnikach...
UsuńSKŁADNIKI:
ZACZYN:
- 140 g mąki pszennej chlebowej typ 720
- 40 g zakwasu żytniego dokarmionego 12 godzin wcześniej
- 170 g wody
W/w składniki wymieszaj ze sobą, przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce na minimum 12 godzin (ja nastawiam na noc zawsze)
CIASTO:
- 350 g mąki orkiszowej typ 630
- 300 g mąki pszennej chlebowej
- 120 g mąki żytniej
- 420 g wody
- 20 g soli
- cały zaczyn
Witam, co to znaczy cały zaczyn ile to powinno być w całości do tego chlebka proszę podać gramy
OdpowiedzUsuńCały zaczyn to oznacza cały zaczyn, w przepisie jasne jest napisane, że najpierw przygotowujemy zaczzyn na chleb
UsuńSKŁADNIKI:
ZACZYN:
- 140 g mąki pszennej chlebowej typ 720
- 40 g zakwasu żytniego dokarmionego 12 godzin wcześniej
- 170 g wody
W/w składniki wymieszaj ze sobą, przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce na minimum 12 godzin (ja nastawiam na noc zawsze)
I ten cały zaczyn potem dodajemy do ciasta właściwego