Restauracja La Maison zmienia się z nowym Szefem Kuchni
Czwartego maja otwarcie !
Choć ma dopiero 25 lat, już może pochwalić się bardzo dużym doświadczeniem
zdobytym u najlepszych kucharzy świata. Nowy Szef Kuchni La Maison
Arkadiusz Wilamowski ma jasne zadanie. Przy ulicy Chłodnej 15 w Warszawie
powstaje właśnie teraz zupełnie nowa odsłona znanej od dawna restauracji, która
pod jego wodzą ma zachwycić nie tylko stolicę.
Teraz to będzie miejsce na najwyższym światowym poziomie, a zadba o to nowy
szef. Wilamowski jest jednym z najbardziej utalentowanych polskich kucharzy
młodego pokolenia. Jako jedyny szkolił się w najlepszych szkołach
gastronomicznych we Francji. Pracował w restauracjach posiadających gwiazdki
Michelina.
W CV nowego Szefa Kuchni La Maison znajdziemy takie miejsca jak Sketch - La
Gallery et au Lecture Room czy 9 Conduit London (dwie gwiazdki Michelina)
u szefa kuchni Pierre’a Gagnaire’a. Wilamowski dwa lata spędził w Metz u szefa
kuchni Christophe’a Dufosse’a (jedna gwiazdka Michelina).
Prowadził tam kursy gotowania z szefem Olivierem Valadem, który był zastępcą
szefa kuchni Bernarda Loiseau (trzy gwiazdki Michelina), obecnie posiada jedną
gwiazdkę Michelin w Restaurant La Gouesniere w Maison Tirel-Guerin. Pracował
również w Le Pitit Nice Passedat (trzy gwiazdki Michelina). Szkolił się u boku
Claude'a Bosiegp w Hibiskus (dwie gwiazdki Michelina). Pracował także z
Jasonem Athertonem w Social Eating House i Alainem Ducassem (trzy gwiazdki
Michelina) w the Dorchester. Arkadiusz pracował także u boku Jean-Claude'a
Lamaze'a w restauracji Au Pampre d'Or in Metz.
Wilamowski doskonale wie, w jaki sposób powinno wyglądać miejsce
wyjątkowej klasy. Ma doświadczenie zdobyte pod okiem największych mistrzów
gastronomii. Pracował także z najlepszymi sommelierami i menedżerami.
- Przekonamy gości świeżością, w moim gotowaniu od zawsze stawiam na smak.
To będzie kuchnia francuska z polskimi składnikami. Niektóre produkty,
zwłaszcza warzywa są u nas lepsze niż na zachodzie i z tego będziemy korzystać.
Oczywiście będziemy również sprowadzać artykuły z Francji. Jestem przekonany,
że każdy, kto spróbuje jedzenia w La Maison na pewno tutaj wróci. Ważne jest to,
że zaproponujemy konkurencyjne ceny. Chciałbym, aby każdy mógł tu zjeść, a
odnowiona sala nigdy nie była pusta - mówi Wilamowski.
- Dla naszych gości będziemy przygotowywać zmieniające się cyklicznie menu
degustacyjne w formie blanche. Tak naprawdę do samego końca gość nie będzie
wiedział, co dostanie na talerzu. W karcie będzie zapisane, że tym razem jest ryba
albo mięso, ale nie będzie wiadomo, co dokładnie. Czegoś takiego w Polsce
jeszcze nie było. Naturalnie będzie także menu a la carte, ale nieduże - zapewnia
nowy Szef Kuchni La Maison.
Celem zrewolucjonizowanej restauracji jest uzyskanie w ciągu dwóch lat
gwiazdki Michelina. Jak na razie w Polsce, ta sztuka udała się tylko dwóm
miejscom.
Inspektorzy Michelina przyznają jedną gwiazdkę bardzo dobrej restauracji w
swojej kategorii, dwie gwiazdki - rewelacyjnej kuchni, którą warto odwiedzić,
a trzy - wyjątkowej kuchni wartej specjalnej podróży.
La Maison ma charakteryzować się nie tylko niespotykanym dotąd w kraju
wysokim standardem gotowania, ale także obsługi oraz bardzo szeroką kartą win,
która będzie się składała ze 120 pozycji.
Szef kuchni Arkadiusz Wilamowski, postanowił zaprosić Nas na wyjątkową kolację, gdzie mogliśmy skosztować prawdziwych rarytasów. To była uczta dla podniebienia!
Ogromna przyjemność, wielki talent, pasja i kuchnia na najwyższym światowym poziomie.
Jestem zauroczona tym miejscem i szefem kuchni!
Trzymam kciuki i głęboko w to wierze, że marzenie o gwiazdce Michelina się spełni!
Miejsce, które musicie odwiedzić koniecznie!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.