marca 30, 2017

APETYCZNE KARTOFLISKO PROSTO Z PATELNI!



POMYSŁ NA APETYCZNY OBIAD DLA CAŁEJ RODZINY!



Dobrze wiecie, że kocham gotować, sprawia mi to ogromną przyjemność. Dla mnie gotowanie ma w sobie to coś szczególnego, sprawia, że możemy zjednoczyć całą rodzinę, na czas posiłku, przy jednym stole. Wspólne jedzenie, sprawia też, że chętniej ze sobą rozmawiamy, lubimy biesiadować. Lubię przygotowywać posiłki, które jeszcze bardziej pomagają "przełamać lody" przy obiedzie ;-). Dania jednogarnkowe, przygotowane w jednym dużym naczyniu. Długo zastanawiałam się nad tym daniem, i myślałam, jaki składnik obiadu przeplata się w naszej kuchni polskiej najczęściej, i bez względu na region Polski, niewątpliwie są to ziemniaki, zwane kartoflami bądź pyrami ;-).
Ja uwielbiam młode ziemniaki, pieczone z dobrej jakości oliwą z oliwek i gałązką rozmarynu. Ziemniaka można podać na wiele sposobów, ale ten jest moim ulubionym, najpyszniejszym. Dzięki odpowiedniej obróbce ziemniaka, jest on miękki i chrupiący za razem. Podaję go z idealnie kremowym, lekko kwaskowatym, a zarazem delikatnie słodkim za sprawą pomidorów, kremem z dodatkiem młodego świeżego szpinaku, warzyw i odrobiny chili. Danie proste, a zarazem idealne na obiad o każdej porze roku, czy to latem na świeżym powietrzu, czy też zimą. 
Po prostu pycha!




APETYCZNE KARTOFLISKO PROSTO Z PATELNI!


PRZEPIS NA OBIAD:

SKŁADNIKI:

- 5- 6 dużych młodych ziemniaków
- 10-12 łyżek dobrej jakości oliwy z oliwek
-kilka gałązek świeżego rozmarynu
sól, pieprz, woda

KREMOWY SOS:

- 1 opakowanie serka kremowego Apetina POMIDORY I BAZYLIA
- zielona część pora
- 3 garście świeżego szpinaku
- 3 ząbki czosnku
- 1/4 cebulki białej lub jedna szalotka
- 1 papryczka chili
- bazylia
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- sól, pieprz




WYKONANIE:


- ziemniaki wyszoruj pod bieżącą wodą
- każdego ziemniaka natnij na cieniutkie plasterki
- wypłukaj dobrze pod bieżącą wodą, to ważna czynność, która powoduje wypłukanie skrobi z ziemniaków, dzięki czemu plasterki nie posklejają się
- naczynie do zapiekanie wysmaruj oliwą
- ułóż ziemniaki, polej oliwą, na spód naczynia wlej 1/3 szklanki wody, przykryj folią aluminiową
- wstaw do piekarnik na 45 minut, temperatura 190 -200 stopni C, pięć minut przed końcem pieczenia zdejmij folię
- podczas pieczenia ziemniaków przygotuj kremowy sos
- na rozgrzaną patelnie wlej oliwę z oliwek, podsmaż posiekany czosnek, cebulkę i pora. Dodaj umyty i osuszony szpinak, i liście bazylii.
- do podsmażonych warzyw dodaj kremowy serek Apetina- Pomidory i Bazylia
- całość wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.
- ziemniaki podajemy póki gorące z ciepłym kremowym sosem



 



Gotowe danie możesz dodatkowo posypać posiekaną papryczką chili, świeżym rozmarynem 
i bazylią.
Ziemniaki oprósz odrobiną soli.





Życzę Wam smacznego! A wiem, że właśnie tak będzie! Pysznie!!!


Ja tym przepisem walczę w konkursie o swoje marzenia ;-))))

Trzymajcie z całych sił za mnie kciuki ;-)))))


Codziennie baw się smakiem!







1 komentarz:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI