marca 31, 2017

HUMMUS Z BIAŁEJ DROBNEJ FASOLKI




JAK ZROBIĆ HUMMUS Z BIAŁEJ FASOLI?

PASTA DO CHLEBA!




Pasty do chleba czy też smarowidełka na kanapkę, to coś, co zawsze znajdziecie w mojej lodówce. Mam wrażenie, że pastę na kanapkę jestem, już w stanie zrobić z większości warzyw. Wspominałam Wam nie dawno, w poście o pieczeniu chleba, że nie jem masła, ani tym bardziej margaryny do kanapek.
Używam właśnie, przeróżnych past, hummusów, smarowideł. Głównie przygotowuje je z warzyw, z dodatkami świeżych ziół, dużej ilości oliwy z oliwek. Mam kilka swoich ulubionych past, i jedną z nich jest właśnie ta, bardzo prosta, pasta z białej fasolki z puszki. Jest to przepis na pastę, przypominający w smaku hummus. Jeśli tak, jak ja, lubicie smarowidła do chleba, bądź ciepłej bagietki, to ten przepis powinien Wam się spodobać.


PRZEPIS NA HUMMUS Z BIAŁEJ FASOLI:


- 1 puszka białej drobnej fasoli
- 2 płaskie łyżki pasty Tahini
- sok z 1/2 małej cytryny
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 6 - 10 łyżek wody (w zależności jak gęstą pastę chcesz uzyskać)
- 2 łyżki przyprawy zatar
- 1 łyżeczka czarnego sezamu
- świeża mięta
- dymka

Fasolę odcedź na sicie, dodaj pastę tahini, sok z cytryny, oliwę, wodę i sól. Zmiksuj blenderem na idealnie gładką masę. Dopraw ewentualnie solą.
Pastę wyłóż na talerz, zrób kilka wgłębień, posyp zatarem, czarnym sezamem, posiekaną dymką i miętą.
Podawaj z kromką chleba, chlebkiem pita, czy ciepłą bagietką zrumienioną w piekarniku.

Przyprawę zatar nabędziesz w różnych sklepach z produktami z kuchniami świata, często spotyka się je w galeriach handlowych.

Pastę polej obficie oliwą z oliwek!


Smacznego Wam życzę!

Więcej pomysłów na różności na kanapkę znajdziesz TUTAJ




1 komentarz:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI