kwietnia 01, 2017

Wytrawne babeczki z sałatką wielkanocną!



PRZEPISY NA WIELKANOC





WYTRAWNE BABECZKI Z WIOSENNĄ SAŁATKĄ



Święta Wielkanocne co raz bliżej, dlatego też tworzę nowe, pyszne przepisy, które znajdą zastosowanie w każdej kuchni. W trakcie Świąt spotykamy się zawsze w licznym gronie rodzinnym, na stole nie może zabraknąć wiosennej i pysznej sałatki, którą bazę stanowi gotowany na parze brokuł, duża ilość kaparów - które nadają bardzo charakterystyczny, podobny do smaku chrzanu, aromat i smak, aby sałatka była chrupiąca dodaję też kukurydzę, jajka, które podczas Wielkanocy, powinny wieść prym na naszych stołach i oczywiście sprawdzony majonez- Kielecki.
Z doświadczenia też, wiem, że najlepszym sposobem na serwowanie różnych dań, wtedy kiedy, przy stole zasiada dużo osób, są już gotowe porcje, wcześniej przez Nas przygotowane. I właśnie tak powstał pomysł na pyszne wytrawne babeczki na cieście kruchym z lekką, smaczną sałatką wielkanocną. Babeczki znikają w oka mgnieniu, bardzo smakują dzieciom, nie tylko dzięki formie podania, ale również dzięki temu, że dzieciaki lubią jak coś chrupie. A idealnie wykonane babeczki są właśnie lekko chrupiące i kruche. Tak przygotowane danie może sprawdzić się świetnie w formie przystawki do obiadu, ale również jako propozycja na urozmaicenie śniadania wielkanocnego.
Polecam Wam gorąco bo są pyszne!


SKŁADNIKI NA WYTRAWNE BABECZKI WIELKANOCNE

CIASTO:

- 150 g masła prosto z lodówki 
-300 g mąki pszennej (zwykła, bądź krupczatka)
- 2 żółtka
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka śmietany
-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie w/w składniki zagniatamy na jednolite gładkie ciasto. Bardzo ważne aby ciasta nie ogrzewać nadmiernie w dłoniach. Ciasto owijamy folią i wstawiamy na 15 minut do zamrażarki. W tym czasie formy do tart smarujemy masłem. Ciasto wyjmujemy z zamrażarki, wałkujemy na cienki blat i wylepiamy formy. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy na nagrzanego piekarnika na 20 min. Temp 180 stopni C. Grzanie: dół + termoobieg. Babeczki po upieczeniu studzimy całkowicie na kratce.


SAŁATKA WIELKANOCNA Z BROKUŁEM I JAJKIEM

SKŁADNIKI:

- 1 brokuł ugotowany na parze
- 170 ml majonezu Kieleckiego - SPOŁEM
- 4 łyżki kaparów
- 3 jajka ugotowane na twardo
- puszka kukurydzy

Brokuła gotujemy na parze. Studzimy na sicie. Dzielimy na małe różyczki.
Jajka kroimy w drobną kostkę.
Brokuła, jajka, kapary i odcedzoną kukurydzę mieszamy wraz z majonezem Kieleckim. Całość wstawiamy na 15 minut do lodówki przed podaniem. Sałatki już nie trzeba ani dosalać ani dodawać pieprzu, majonez jest bardzo dobrze doprawiony.
Schłodzoną sałatką, napełniamy kruche babeczki 
Ja zawsze gdy piekę kruche babeczki używam różnej wielkości foremek, aby były mniejsze porcje dla dzieciaków i większe porcje dla Panów ;-).
Babeczki dodatkowo udekorowałam majonezem.




Polecam Wam gorąco przepis na wytrawne babeczki wielkanocne i oczywiście majonez marki Społem - Majonez Kielecki!

Nowa etykieta Majonezu:
Dzięki niezmiennej od lat recepturze, smakiem przypomina domowe wyroby. Jego gładka, kremowa konsystencja stanowi niezawodny dodatek do sałatek, wędlin oraz przekąsek przygotowanych na bazie jaj. Odkręć słoik Majonezu Kieleckiego i zasmakuj w tradycji!
Żółtka jaj kurzych, olej, aromatyczne przyprawy oraz ocet wytwarzany w drewnianych kadziach zgodnie z dawnymi sposobami… Dzięki tak dobranym składnikom już od 55 lat cieszymy się wyjątkowym smakiem Majonezu Kieleckiego.
Ale to nie wszystko! Liczy się także jakość! A ta w kieleckim specjale jest najwyższa! Nie zawiera on substancji konserwujących, zagęszczających oraz wzmacniających smak i zapach. Odpowiednio przechowywany zachowuje świeżość przez trzy miesiące.


2 komentarze:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI