lutego 21, 2017

Została Ci kasza z obiadu? Zrób najlepsze wytrawne gofry!




WYTRAWNE GOFRY Z KASZY JAGLANEJ!

W mojej kuchni nic się nie marnuje i powiem Wam, że najlepsze przepisy powstają w mojej głowie zazwyczaj wtedy kiedy lodówka świeci pustkami, bądź mam w niej tylko kilka składników i to zazwyczaj z pozoru do siebie nie pasujących. Tak powstał nasz dzisiejszy brunch, przepyszne, wytrawne gofry z pozostałej z obiadu kaszy jaglanej, świeżej i aromatycznej salsy warzywnej z dodatkiem pomidorów suszonych i świeżej zieleniny, sporą ilością łososia i rukoli, którą uwielbiam! Takie fajne, smaczne i tak banalnie proste danie, które nas bardzo zaskoczyło smakiem, i żałowaliśmy, że tylko tak mało wyszło hehehe
Jestem pewna, że do tego typu dań będę często wracać, bo ja uwielbiam gofry. Ale staram się ich unikać ze względu na nadwyżkę kalorii, a już swoją nadwyżkę kilogramów po zimie mam hehehe, więc trzeba zwracać uwagę na to co i jak się je coraz bardziej aby znów dobrze się ze sobą czuć. Jak pewnie wiecie kasza jaglana ma silne właściwości antyoksydacyjne i można ją spożywać często. Wędzone ryby i warzywa to oczywiście podstawa, która powinna się znaleźć w każdym jadłospisie.
Sprawdźcie przepis na te bardzo proste i pyszne gofry!




JAK ZROBIĆ W DOMU GOFRY?

SKŁADNIKI:

-  1 szklanka ugotowanej na sypko kaszy jaglanej (w osolonej wodzie)
- 1/2 szklanki mleka bez laktozy
- 1 całe duże jajko
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

w/w składniki zmiksuj na gładką masę, za pomocą blendera; masę odstaw na 15 minut
nagrzej gofrownicę i przesmaruj ją pędzelkiem nasączonym w oleju, możesz użyć oleju kokosowego bądź rzepakowego
Gofry smażymy na troszeczkę wyższej temperaturze niż te tradycyjne. Czas pieczenia jest dwa razy dłuższy niż standardowo, dzięki temu nadmiar wilgoci dobrze odparuje, a gofry będą chrupiące.

SALSA WARZYWNA 

- 1/4 papryki czerwonej
- 1/4 papryki żółtej
- 2 łyżki pomidorów suszonych w paseczkach
- 1 łyżka oleju ze słoiczka z suszonymi pomidorami
- posiekana natka pietruszki

W/w składniki wymieszaj ze sobą.

PONADTO:

- garść świeżej rukoli
- 2 duże grube plastry wędzonego łososia


dodatkowo możesz użyć sosu czosnkowego, do wzmocnienia smaku gofrów, bądź posypać je posiekanymi orzechami


1 komentarz:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI