CIASTO!
DOMOWY PLACEK Z SEREM I JAGODAMI
PROSTY PRZEPIS
Kiedy w domu nie ma ciasta do kawy, lodówka skrywa niewiele, to znak, że trzeba zrobić proste ciacho z serem i jagodami. Lubię robić ciasta kruche, z różnymi dodatkami, są bardzo proste w wykonaniu, tanie jeśli chodzi o składniki, zachowują bardzo długo świeżość i są po prostu pycha! Cały tydzień nie jadłam ciasta, powiem szczerze nie było łatwo ale dałam radę, upiekłam to i zjadłam zacny kawałeczek do kawki. Pyszotka! Teraz kolejny tydzień posuchy przede mną, ale mój Luby nawet o tym nie chce słyszeć, więc dla niego w domu ciasto musi być hehehe. To ciasto polecam wszystkim tym, którzy nie mają dużo czasu na pieczenie i mają dwie lewe ręce do wypieków. Uwierzcie tego ciasta nie da się zepsuć.
Zapraszam!
Ilość składników na dużą tortownicę, lub porcelanowe naczynie do tarty.
PRZEPIS
SKŁADNIKI CIASTO:
- 200 g masła z lodwóki
- 420 g mąki pszennej tortowej
- 3 jajka rozmiar L prosto z lodówki
- 150 g cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżka bądź dwie śmietany
W/w składniki zagniatamy dłonią, na jednolitą i gładką masę. Czynność wykonujemy jak najszybciej aby nie nagrzewać ciasta dłońmi. Ciasto owiń folią spożywczą i wstaw na 15 minut do lodówki. W tym czasie zrobimy masę serową.
MASA SEROWA:
- kostka sera białego (tłusty bądź półtłusty) 250g
- 2 jajka
- 2 płaskie łyżki proszku budyniowego o smaku waniliowym bądź śmietankowym
- 100 g cukru pudru
- 2 łyżki śmeitany 30%
- łyżka soku z cytryny
W/w składniki zmiksuj blenderem na gładką masę.
Dno i brzegi formy wylep ciastem. Wylej masę serową, rozsyp 1/2 szklanki zamrożonych jagód. Resztę ciasta rozwałkuj i potnij na długie paski. Paseczkami przykryj ciasto, nadmiar z brzegów poucinaj.
Czynność wykonaj dość szybko, tak aby ciasto, niepotrzebnie nie chłonęło wilgoci z masy serowej.
Ciasto wstaw do piekarnika. Czas pieczenia: 50-60 minut,temp: 160-170 stopni C. Ciasto pieczemy na złoty kolor.
Ciasto po wyjęciu z pieca całkowicie studzimy. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem, dla tych, którzy lubią słodkie.
Prościzna ;-)))), buziaki i smacznego!
Musiał smakować bajecznie :)
OdpowiedzUsuńWyśmienicie! :-)
OdpowiedzUsuńWczoraj była u mnie beza, jedno ciasto w tygodniu wystarczy ;) ale Twoje brzmi tak łatwo i tak apetycznie wyglada. Bardzo dziękuje za przepis. Z pewnością wypróbuje :)
OdpowiedzUsuńTak pysznie wygląda, że ślinka leci od samego patrzenia :)
OdpowiedzUsuń