DOMOWY CHLEB NA ZAKWASIE
Zachciało mi się domowego chleba, zatęskniłam za zapachem pieczonego pieczywa, który roznosi się po całym domu, od którego poprawia się nastrój, za chrupiącą skórką i za chlebem, który się nie zsycha i smakuje wyśmienicie. Kilka dni temu nastawiłam zakwas, dokarmiałam codziennie o tej same porze, i w piątek wzięłam się za robienie chleba, późnym wieczorem już siedział w piekarniku i się opalał. A w sobotę rano można się było nim delektować rano na śniadanie. Przygotowanie, jak i wypiek chleba nie jest może najprostszą rzeczą, ale uwierzcie mi, jeśli tylko się chce nauczyć przygotowywać chleb to z każdym kolejnym bochenkiem, będzie on co raz lepszy, co raz bardziej smaczny.
Dzisiaj pokażę Wam najprostszy chleb domowy, który jest wyborny i zawsze się udaje.
DOMOWY CHLEB PSZENNO- ŻYTNI Z CZARNUSZKĄ
Do przygotowania chleba potrzebujemy aktywnego zakwasu żytniego. Zakwas to nic innego jak drożdże dzikie, który przygotowujemy w bardzo prosty sposób. Potrzebujesz czystego słoika, letniej przegotowanej wody i mąk żytniej typ 720. Do słoika dodaj 3 czubate łyżki mąki i dodaj wodę, tak aby powstała gęsta masa, konsystencji śmietany. Przykryj gazą i odstaw na 24h. Po tym czasie powtórz czynność, i tak przez
4- 5 dni. Mając zakwas możemy zacząć robić zaczyn na chleb.
ZACZYN NA CHLEB. CIASTO NA CHLEB.
120-150 ml zakwasu wymieszaj z 170 g mąki żytniej typ 720, dodaj trochę wody przegotowanej o temperaturze pokojowej. Zaczyn powinien być bardziej gęsty niż sam zakwas. Tak przygotowany zaczyn zostawiamy na 12 godzin.
Po tym czasie przygotowujemy ciasto na chleb. Do zaczynu dodajemy 700g mąki pszennej i 1/4 opakowania drożdży świeżych wymieszanych z letnią wodą. Mieszamy z częścią mąki i odstawiamy na 15 minut aby rozczyn ruszył. Dodajemy pozostałe składniki takie jak: płaską łyżkę soli, czarnuszkę według uznania, czubatą łyżkę miodu. Dodajemy wodę przegotowaną, ilość wody zawsze będzie troszkę inna, każda mąką zachowuje się inaczej, ciasto na chleb musi być rzadkie, lepiące się, wtedy dobrze będzie rosło, będą w chlebie potem dziurki. Ja dodałam około 400-450 ml wody.
Ciasto wyrabiamy przekładamy do misy wysypanej mąką i odstawiamy na 10-12 godzin.
Wyjmujemy ciasto z misy i ponownie zagniatamy, odgazowując je. Formujemy bochenki, bądź bochenek, jeśli robisz pierwszy raz chleb zrób go w formie tzw. keksówce, przekładamy do koszyczków i czekamy około 20-30 minut. Ja chleb piekę na kamieniu do pieczenia pizzy, który dobrze odzwierciedla warunki pieca. Jeśli chleb pieczesz w formie blaszanej, zawsze wysmaruj ją olejem i obsyp mąką. Dopiero przełóż ciasto. Ciasto z koszyczka wyjmij na kamień oprószony mąką. Chleb pieczemy w piekarniku.
Czas pieczenia uzależniamy od wielkości bochenków. Ja piekłam jeden duży chleb lekko ponad godzinę. Na dno piekarnika do kubka emaliowanego wlej 150 ml wody, dzięki temu chleb będzie miał chrupiącą skórkę.
Temperatura pieczenia początkowo 180 stopni (30 minut), następnie 195 stopni C.
Chleb po wyjęciu z pieca po uderzeniu od spodu wyda pusty i głuchy dźwięk. Wtedy masz pewność, że jest dobry. Chleb studzimy na kratce, nie kroimy gorącego, ponieważ proces studzenia chleba, ma na celu odprowadzenie wilgoci prze skórkę, dzięki czemu robi się ona chrupiąca a miąższ chleba jest idealny.
Mam nadzieję, że wszystkie moje wskazówki dotyczące pieczenia chleba, pomogą Ci osiągnąć pożądany rezultat. Domowy chleb stanie się stałym gościem w Twoim domu.
Smacznego!
Wygląda cudownie! Kocham domowe wypieki. :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
Dziękuję❤
UsuńKto piecze ten wie jaka to frajda :). Ja już od dwóch lat nie kupuję żadnego pieczywa i nie wyobrażam sobie żeby to się zmieniło. A Twój chleb wygląda smakowicie :). Na pewno taki jest. Domowy chleb na zakwasie nie ma konkurencji.
OdpowiedzUsuńKarolinko, życzę Ci miłej niedzieli :).
Smacznie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńJa akurat zakwas robię z mąki razowej i chleby też takie piekę, ale ten Twój wygląda super ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję❤
UsuńDziękuję❤ i wzajemnie. Domowy najlepszy!💕😘
OdpowiedzUsuńChleb w piekarniku. Niestety po wyrosnieciu dalej byl klejacy :( mam nadzieje, ze ilosc bluzgow jakie wydalam z siebie formując chleb, wpłynie na smak chleba 😂
OdpowiedzUsuńChleb zawsze musi być ładnie zrumieniony, każdy piekarnik piecze inaczej. Zawsze trzeba ocenić na wygląd, za krótko pieczony po prostu
UsuńNareszcie znalazłem przepisy na chleb jakich szukałem od dawna. Spróbowałem chleb na zakwasie - bardzo dobry, chociaż trzeba nabrać wprawy. Dzisiaj spróbuję upiec chleb pszenno-żytni. Pozdrawiam Jacek Chmura
OdpowiedzUsuń